Gorjenii, păcăliţi de societăţile financiare nebancare

Peste zece gorjeni au fost păcăliţi de societăţi nebancare cu care au încheiat contacte de creditare. Lipsa banilor îi face pe oameni să semneze diverse contracte din care ies cu pagube şi mai mari.

Numărul gorjenilor nemulţumiţi de contractele de creditare, încheiate cu societăţile financiare nebancare a crescut considerabil. Dacă pe parcursul întregului an 2009 s-au înregistrat 50 de reclamaţii, din acest motiv, în prima lună a acestui an un număr de 10 cetăţeni au sesizat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj (CJPC). Comisarii au întreprins o serie de verificări la societăţile financiare nebancare.

Contracte avantajoase la prima vedere

“Au fost controlaţi 6 operatori economici din Târgu Jiu şi 3 din Bucureşti, cu puncte de lucru pe raza municipiului. În urma verificărilor efectuate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 9000 lei”, a declarat Mihaela Răducan, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj. Neregulile constatate privesc: publicitatea la ofertele de creditare care induceau în eroare consumatorii, neconţinând toate informaţiile referitoare la costurile creditului, clauze contractuale care constrâng consumatorii (rambursarea anticipată a minim 3 rate), contracte cu dobânda variabilă în care nu era indicată formula după care se calcula dobânda şi nici intervalul de timp la care se recalculează, contracte care nu conţin informaţii privind Dobânda Anuală Efectivă (DAE) şi contracte de credit care nu precizau penalităţi la creditul restant sau la comisionul de rambursare anticipată.

Comisarii CJPC Gorj îi sfătuiesc pe cetăţeni să nu semneze contractele de creditare până nu se asigură că sunt stipulate toate informaţiile privind dobânda, termenele şi penalităţile pretinse de creditor. “Dacă există clauze neclare sau evident în defavoarea beneficiarului să nu se semneze contractul. Odată semnat, contractul poate produce efecte şi nu poate fi anulat decât în instanţă. În cazul creditelor imobiliare nu se va da avansul pentru cumpărarea unei locuinţe până nu se acordă creditul solicitat”, a declarat Mihaela Răducan. De asemenea, trebuie verificate costurile totale ale creditului, clauzele contractuale, obligaţiile părţilor, termenele de plată şi comisioanele. La terminarea contractului de credit se va face o cerere de închidere a contului curent.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: