Gorjenii, primii la înființarea de pensiuni agroturistice pe bani europeni

Deschiderea de pensiuni, cu fonduri europene nerambursabile, a înregistrat un avânt la nivelul județului Gorj. De la începutul acestui an, aproximativ 80 de gorjeni au solicitat avize de construire pentru a înființa pensiuni ori pentru a modifica clădiri existente în vederea realizării unor astfel de spații de cazare.

O situaţie cerută de „Pandurul” de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj arată că cele mai multe solicitări pentru obținerea acordului de mediu în vederea înființării de pensiuni agroturistice vin din zonele de munte. Astfel, pentru zona Baia de Fier au fost depuse 15 solicitări, pentru Crasna- 9, Polovragi-7, Novaci-5, Runcu-4, iar din zona Peștișani au venit trei solicitări. Au mai fost înregistrate solicitări și de la Drăguțești, Văgiulești, Târgu Jiu, Arcani, Stănești, Lelești, Turcinești, Săcelu sau Bumbești Pițic.

Cei care îşi deschid agropensiuni spun că procedurile nu sunt unele greoaie. „Sunt aceleași proceduri ca și pentru construirea unei case de locuit”, a spus o antreprenoare din Stănești.

Agropensiunile trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi finanțate din bani europeni. Pensiunea agroturistică este o structură de primire turistică, cu o capacitate de cazare de până la opt camere, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condiții de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activități gospodarești sau meșteșugărești.

Vizualizări: 2,865

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: