Gorjenii ratează slujbele în străinătate din cauza englezei

Limbile străine se dovedesc cel mai adesea o barieră greu de trecut pentru gorjenii dornici să plece dintr-un judeţ marcat de sărăcie într-un Occident în care salariile sunt mult mai mari.

Germana le ridică cele mai mari probleme urmaşilor lui Brâncuşi, statistica oficială a Agenţiei Judeţene de Şomaj arătând că, în primele şapte luni ale acestui an, un singur locuitor din Gorj a reuşit să meargă legal la muncă în Germania, prin intermediul AJOFM Gorj. „Pentru locurile de muncă sezoniere oferite de către Centrala de Mediere a Forţei de Muncă din Bonn şi transmise de către ANOFM agenţiilor judeţene, în cadrul AJOFM Gorj, dintre persoanele mediate, în perioada 01.01 – 31.07.2010 numai o persoană a completat formularul Bewerbung fur eine Beschaftigung şi a fost angajată, aceasta deoarece persoanele doritoare nu au cunoscut limba germană, aceasta fiind una din condiţiile ocupării majorităţii locurilor de muncă vacante”, spune şefa AJOFM Gorj, Mihaela Moţa.

Agenţia de Şomaj oferă siguranţă celor plecaţi

Anul acesta gorjenii au mers la diferite târguri de joburi organizate de angajatorii străini în România, dar oricât de mult s-au plimbat aceştia prin ţară, în străinătate au plecat foarte puţini. Astfel, în Marea Britanie a ajuns un singur locuitor din Gorj, ca lucrător sezonier în agricultură, limba fiind şi aici o barieră greu de trecut. Spania este o destinaţie cu mult mai mult noroc, 79 de gorjeni ajungând să lucreze oficial cu contract la iberici, alte 36 de persoane având noroc să prindă o slujbă la italieni în domeniul hotelier. Danemarca are iarăşi o limbă dificilă, engleza de nivel mediu fiind acceptată, opt gorjeni prinzând aici slujbe temporare pe perioada verii, după ce, anul trecut, şase dintre ei mai munciseră pe acolo şi se obişnuiseră cu patronii.

Şefa AJOFM Gorj remarcă faptul că toţi gorjenii care au muncit în străinătate în baza contractelor obţinute prin agenţia pe care o conduce nu au fost în situaţia de a reclama ceva în privinţa patronilor, 8 dintre gorjenii care au lucrat în afară fiind interesaţi acum să obţină certificatul european pentru asigurările de şomaj.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: