Gorjenii vor să muncească în Danemarca

Nu mai puţin de 55 de gorjeni s-au adresat până în prezent Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj în vederea depunerii unui CV pentru a pleca la muncă în Danemarca. Bursa locurilor de muncă sezonieră în sectorul agricol din Danemarca va avea loc la Slatina, în judeţul Olt, pe data de 25 martie. Persoanele interesate trebuie să cunoască bine limba engleză. Sunt puse la bătaie 500 de locuri de muncă, în general pentru recoltarea de fructe şi legume. Se caută însă şi şoferi de tractor, camioane şi autobuze care să lucreze la ferme în sezonul de vară 2009. O şansă au şi absolvenţii de studii agricole, pentru care se oferă 4 locuri de muncă ca stagiar în fermele agricole.

Mai puţin interesaţi de posibilitatea de a pleca la muncă în afară, în Germania de data aceasta, s-au arătat studenţii gorjeni. Tinerii aveau ocazia să lucreze pe timpul vacanţei de vară în diferite sectoare de activitate. Perioada de depunere a dosarelor era între 5 ianuarie şi 19 ianuarie, însă reprezentanţii AJOFM Gorj declară că niciun student nu a trecut pragul agenţiei pentru a se informa despre această oportunitate. Ana-Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei gorjene, consideră că, cel mai probabil, tinerii s-au temut de testul de limba germană care trebuia susţinut la Bucureşti în vederea selecţiei.

Cursuri de formare profesională

Persoanele aflate în şomaj, dar şi cele care doresc o reconversie profesională pot lua parte la programele de formare organizate de AJOFM Gorj. De la începutul anului, sunt în derulare 16 cursuri la care sunt înscrişi 362 de cursanţi, dintre care 154 de persoane cu indemnizaţie de şomaj, 141 de şomeri fără indemnizaţie, 43 de persoane aflate în detenţie şi 24 de gorjeni care s-au înscris la cursuri contra cost. 75 de persoane din cele 160 înscrise la cursurile începute în decembrie, au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Pentru a participa la cursurile de formare profesională, gorjenii trebuie să figureze în baza de date a AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În această lună, se desfăşoară cursuri de formare în meserii precum dulgher-tâmplar-parchetar (Tg-Jiu), zidar-pietrar-tencuitor (Tg-Jiu), sudor (Rovinari), lucrător in comerţ (Bumbeşti-Jiu), operator introducere validare şi prelucrare date (Bumbeşti-Jiu; Motru), ospătar (Turceni) şi fochist (Bumbeşti-Jiu).

Pentru organizarea cursurilor, se ţine cont de cerinţele actuale ale pieţei muncii şi de opţiunile şi aptitudinile individuale ale participanţilor.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: