Gorjul a importat umbrele şi a exportat nuiele

Județul Gorj se numără printre județele profitabile din România, după o situație întocmită în iunie a acestui an de Direcția Județeană de Statistică pentru luna aprilie. Conform datelor, se pare că în luna aprilie exporturile firmelor din Gorj au fost mai ridicate ca valoare decât importurile.

Campaniile din România par să fi umplut buzunarele producătorilor de umbrele remarcându-se o creştere de 29 de mii de euro faţă de aceeaşi lună a anului 2011 la capitolul „încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare“. Între timp noi am exportat nuiele şi astfel de produse mai mult cu peste o sută de mii de euro.

Indicatorii economici relevă faptul că în luna aprilie a acestui an firmele din județul Gorj mai mult au exportat decât au importat. Astfel, dintr-o situație întocmită în luna iunie de Direcția Județeană de Statistică Gorj se arată că în luna aprilie 2012, exporturile au însumat 4152 mii euro, cu 1031 mii euro peste nivelul celor realizate în luna aprilie 2011, iar importurile în aceeași lună a acestui an au însumat 3.377 mii euro, cu 701 mii euro sub nivelul celor realizate în luna aprilie 2011.

Ce a importat, ce a exportat

În ceea ce privește exporturile, secțiunile cu cele mai mari creșteri sunt mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imagini, produse de lemn, plută şi împletituri de nuiele, metale comune și articole din acestea, produse vegetale. Tot aici sunt menționate produse alimentare, printre care băuturi, tutun, articolele din piatră, ciment, ceramică, sticlă, instrumente și aparate optice, fotografice sau cinematografice.

De asemenea, la capitolul importuri secțiunile cu cele mai mari creșteri sunt mijloace de transport, pastă de lemn, încălțăminte, pălării, umbrele, hârtie, piei crude, piei tăbăcite, blănuri și produse din acestea.

Nu același lucru se poate spune pentru luna ianuarie a acestui an, când Gorjul se afla tocmai pe locul 28 din punct de vedere al exporturilor și importurilor. În această lună exporturile aveau o valoare de 3.027 mii euro, în timp ce importurile erau de 3.387 mii de euro. Totuși, la nivelul unor județe din șară, cum ar fi Argeșul sau Timișul diferența dintre exporturi este destul de mare, chiar și de 106.521 mii de euro.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: