Gorjul a solicitat şapte teste pentru pesta porcină. Rezultatul!

Emoţii pentru inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj, după ce au fost sesizaţi de existenţa unui porc bolnav într-o gospodărie din comuna Bălăneşti. În urma analizelor de laborator, a reieşit că animalul nu era infestat cu pestă porcină africană. Conform reprezentanţilor DSV Gorj, rezultatul unor astfel de teste se comunică, de regulă, în decursul a 24 de ore.

Un cetăţean din comuna Bălăneşti a sacrificat, joi, porcul din gospodăria proprie, dar s-a panicat când a observat pete roşii pe corpul animalului, dar şi pe organe. A sesizat medicul veterinar din zonă, care a recoltat probe în vederea efectuării testului pentru depistarea virusului pestei porcine. Astfel de teste nu se efectuează în Gorj, ci în judeţul Olt, la un laborator specializat. „Nu s-a confirmat, a fost negativă. Avea nişte puncte hemoragice pe intestine, dar nu ca şi în pestă. Dar, noi am trimis probele. Carnea poate fi consumată fără probleme”, a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a solicitat până acum testarea cărnii pentru şapte porci, domestici şi sălbatici, din diverse zone ale judeţului Gorj. Mai exact pentru doi porci mistreţi morţi în Ţicleni şi alţi şase porci domestici din Târgu Jiu, Bălăneşti, Băleşti şi Turceni. Din fericire, în toate cazurile rezultatul a fost negativ.

Conform directorului Nicolae Călescu, rezultatele sunt comunicate într-un timp scurt. „Pe suspiciune, proba de la Bălăneşti am dus-o joi, iar vineri, pe la ora 18:30-19:00, m-a sunat directorul de la Olt şi mi-a comunicat că nu este nicio problemă. Durează cam o zi până aflăm rezultatul. Nu este niciun focar în Gorj şi nici nu avem vreo suspiciune la ora aceasta”, a mai explicat directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 4,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: