Gorjul, bântuit de boala limbii albastre. Suspiciuni în 14 localităţi!

Numărul bovinelor din judeţul Gorj suspectate de boala „limbii albastre” creşte de la o zi la alta. Dacă până în urmă cu două zile au fost vizate animale din 8 localităţi, ieri au apărut suspiciuni în alte 6 comune. Este vorba despre: Hurezani, Licurici, Bustuchin, Muşeteşti, Căpreni şi Polovragi. Deocamdată sunt suspiciuni numai la specia bovine, însă boala poate afecta şi ovinele. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare recomandă crescătorilor de ovine să nu coboare cu efectivele de la munte pentru a evita îmbolnăvirea animalelor.

Suspiciuni de boala „limbii albastre” au apărut în mai multe localităţi din judeţul Gorj: Albeni, Berleşti, Roşia de Amaradia, Turceni, Borăscu, Turcineşti, Prigoria, Hurezani, Licurici, Bustuchin, Muşeteşti, Căpreni şi Polovragi. Miercuri dimineaţă au fost trimise la Bucureşti 30 de probe pentru confirmare, iar ieri medicii veterinari au mai trimis la analize încă un set de probe. „Nu ne-am confruntat cu această boală până acum. Deocamdată, au apărut suspiciuni doar la bovine. Au apărut afte la nivelul mucoasei bucale şi mucoasei cutanate şi la copite. Este o boală transmisă prin înţepătura ţânţarului. Boala nu afectează omul, ci doar animalele. Laptele şi carnea nu afectează sănătatea omului, însă  animalul bolnav trebuie ţinut sub observaţie şi nu trebuie scos din gospodărie pentru a nu intra în contact cu alte animale”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar - Veterinare Gorj. Acesta recomandă ciobanilor să nu coboare cu oile de la munte în această perioadă. „Le recomandăm crescătorilor de animale să mai rămână cu oile la munte pentru ca efectivele să nu îmbolnăvească. Boala are un caracter sezonier şi în maxim trei săptămâni va trece. Vremea se va răci, iar ţânţarii vor dispărea”, a mai precizat Ion Iliuţă.

DESPĂGUBIRI

Proprietarii animalelor care vor muri din cauza acestei boli vor fi despăgubiţi la preţul pieţei. „Proprietarii care observă că animalele prezintă simptomele bolii „limbii albastre” trebuie să anunţe medicul veterinar care va preleva probe de sânge. Proprietarii bovinelor diagnosticate cu această boală vor fi despăgubiţi, sumele respective fiind stabilite în raport cu nivelul pieţei”, a declarat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: