Gorjul, fruntaş în clasamentul zonelor sărace din Europa

România este prezentă cu şase regiuni în clasamentul „ruşinii”, în fruntea acestuia situându-ne inclusiv cu faptul că una din două locuinţe are wc-ul în fundul curţii, la fel ca la începutul secolului trecut. Evident că şi Gorjul este pe listă.

         

Regiunea de Sud-Vest Oltenia, care include şi Gorjul, se situează pe locul şase la nivel european în ceea ce priveşte puterea de cumpărare în comparaţie cu media pe Uniunea Europeană. Doar 36% din media europeană putem noi cumpăra, înaintea noastră situându-se vreo patru regiuni din Bulgaria şi una din România, respectiv cea de Nord-Est Moldova, unde puterea de cumpărare scade şi până la 28-29%. Totuşi, Oltenia a urcat în topul regiunilor sărace în statistica dată ieri publicităţii, puterea de cumpărare devenind mai scăzută decât în regiunea bulgară Severoiztochen, după cum reiese din raportările Eurostat. Bulgarii stau însă mult mai bine decât noi la capitolul „toalete în fundul curţii”. Media la nivel de România este de 42,5%, la Gorj fiind de peste 50%, în timp ce la bulgari cifra respectivă de abia ajunge la 26%, iar situaţia stă cam la fel şi la capitolul caselor dotate cu băi şi duşuri.

Condiţii „ca la ţară”

Chestionaţi despre situaţia respectivă, gorjenii care locuiesc în special în mediul rural spun că nici lor nu le convine că au toaleta în fundul curţii, dar că „asta e, suntem de la ţară”. Vorbele respective sunt ale unor oameni resemnaţi, care ştiu că autorităţile nu-i vor ajuta prea curând să facă un pas spre modernitate. Ediul din Stăneşti, Vasile Pârvulescu, nu se îndoieşte de cifrele din clasamentul european, el spunând că bulgarii reuşesc să se gospodărească ceva mai bine. „Probabil că la ei Guvernul a luat măsuri ceva mai bune, au taxele mai mici şi poate din cauza asta. Eu am încercat la nivel de comună să introduc reţea de canalizare pentru că normele europene ne obligă acum ca acolo unde facem o reţea de apă să facem şi una de canalizare menajeră, dar lucrurile se mişcă greu. Oamenii nu au bani şi lucrurile sunt aşa cum le ştim cu toţii”, afirmă primarul.

Prin satele Stăneştiului majoritatea localnicilor sunt oameni în vârstă, care toată viaţa au trebuit să îşi facă nevoile şi la 100 de metri de casă. „Avem aproape 100 de metri până la casă, sigur că da, dar nu avem alt amplasament. Trebuie să avem grijă de fântână, să fie apa bună de băut şi de asta l-am pus aici. E drept că plecăm şi cu 10 minute mai devreme din casă când ne trec nevoile, dar nu există alte soluţii, mai ales acum iarna”, spunea ieri o localnică din Suseni.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: