Un gorjean ară pământurile cu „maşini de lux“

Gheorghe Marinescu din Tălpăşeşti deţine maşini şi utilaje agricole ultramoderne. Ultimele achiziţii sunt două tractoare de 100, respectiv 180 CP, a căror valoare este de 125.000 de euro. Cu aceşti bani, omul ar putea să-şi ia o maşină de lux. Gorjeanul a devenit pasionat de agricultură încă de când pământul se lucra cu plugul tras de boi. Dacă vreţi să aflaţi povestea acestui fermier urmăriţi, sâmbătă la Gorj TV, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.

Gheorghe Marinescu, în vârstă de 65 de ani, din Tălpăşeşti este un fermier care anual lucrează peste 70 de hectare de teren. Gorjeanul şi-a făcut o pasiune pentru agricultură încă din copilărie când îşi ajuta părinţii la muncile câmpului cu plugul tras de boi. Provenind dintr-o familie cu posibilităţi materiale reduse, acesta şi-a propus să facă bani din munca sa. După ce a încercat să-şi facă o afacere cu o cârciumă, Gheorghe Marinescu s-a reîntors la vechea pasiune, agricultura. “Iniţial am avut o cârciumă, iar după o anumită perioadă nu a mai mers afacerea. Pasiunea pentru agricultură o aveam de pe vremea când lucrările agricole se făceau cu plugul tras de boi. Din anul 2002 m-a ocupat exclusiv nu mai cu agricultura. Atunci am început să cumpăr pământ şi chiar să iau în arendă. Primul tractor l-am achiziţionat cu banii după nunta băiatului meu. În loc să le dau tinerilor banii să meargă la mare, am preferat să-i investesc în agricultură. După aceea am mai luat un disc, un plug, două combine şi alte tractoare româneşti”, a declarat Gheorghe Marinescu.

Peste 160 de ha, lucrate cu familia

De-a lungul a peste 10 ani de activitate în agricultură, Gheorghe Marinescu a beneficiat de subvenţii şi fonduri europene. Banii obţinuţi i-a investit în achiziţionarea de utilaje şi maşini agricole, iar în prezent peste 160 de hectare de teren sunt muncite mecanizat. “Anul trecut, băiatul meu a obţinut fonduri prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi am achiziţionat două tractoare de 180, respectiv 100 CP în valoare totală de 125.000 de euro. În prezent, împreună cu fiul, nora şi cei doi nepoţi ai mei lucrăm anual 160 de hectare de teren, 60 de hectare este pământul nostru, iar 100 de hectare îl avem luat în arendă. Cultivăm cereale, grâu şi porumb, pe care le valorificăm la fabrica de pâine şi la negustorii ambulanţi. La înfiinţarea culturii, în primăvară cheltuim aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Am avut cu recoltă mai slabă, dar am avut şi anii în care profitul depăşea cu 15-20% cheltuielile”, a mai menţionat Gheorghe Marinescu.

“În cazul în care peste ani lucrurile se vor înrăutăţi, nu vom renunţa şi ne vom apuca să creştem vite sau să ne facem sere de legume. Avem pregătit un grajd pe care l-am putea popula şi un teren lângă Jaleş numai bun pentru cultivarea legumelor”

 Gheorghe Marinescu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: