Gorjul, în prăpastie: Va fi cel mai sărac județ

Preconizata închidere a unor cariere miniere va face din Gorj cel mai sărac județ din țară. Orașe și comune vor ajunge pustii, pentru că tineretul va lua calea marilor orașe sau țărilor europene.  

Închiderea carierelor miniere va lovi ca un tsunami municipiul Motru, oraşul Rovinari, dar mai ales localităţile Cătunele şi Mătăsari. Spre exemplu, primarul din Motru, Cosmin Morega, spune că, peste câțiva ani, totul va fi pustiu și vom ajunge să vedem doar 2 sau 3 becuri aprinse prin blocurile de locuințe din Motru.

”Întreg judeţul depinde de această mare companie. Încep ca oamenii să plece, să rămână acele locuinţe părăsite. Să vezi doar 2-3 becuri aprinse pe o scară de bloc, restul închis totul. Această Uniune Europeană a găsit cireașa de pe tort pentru a pune capăt acestei activități. Să nu credeți că în alte țări nu se poluează, dar nu putem închide capacități de care depind orașe și localități. Va fi un dezastru social în întreg județul. Ne-au momit la niște bani, fiind vorba despre împrumuturile pentru a se cumpăra certificatelor de CO2, iar acum trebuie să suportăm”, a spus primarul din Motru, Cosmin Morega.

Cătunele este o altă localitate ce va fi lovită de închiderea activităților miniere. Primarul Florinel Țuilă spune că, odată cu renunțarea la cărbune, prețul facturilor al energia electrică va fi tot mai mare.

”Va fi un declin foarte mare pentru această zonă. Sigur se va produce și o depopulare a zonelor. Începând din anii 1990, populația a tot scăzut. Odată cu dispariţia zăcământului de cărbune, preţul la energia electrică va creşte mult. Depindem foarte mult de această companie. Cetățenii de aici muncesc la CE Oltenia. O să dispară locurile de muncă, iar alternativă nu există momentan”, spune Florinel Țuilă.

Până şi praful de cărbune de pe maşinile din Mătăsari pare să aibă zilele numărate. ”Peste câţiva ani  va rămâne un oraş de bătrâni. Ei vor rămâne aici până vor pleca pe ultimul drum pentru că suntem, în general, pensionari din minerit (...) va fi cel mai sărac. Pe lângă pensionari, va fi cel mai sărac judeţ. Sunt blocuri părăsite la Mătăsari. Prin ele mai dorm cetățenii de etnie romă care au venit aici că nu au unde să stea. Este dezastru”, au spus câțiva gorjeni.

Vizualizări: 17,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: