Gorjul, judeţ de muncitori necalificaţi, directori şi vânzători

Zeci de meserii cuprinse în Nomenclatorul de meserii şi ocupaţii din România nu sunt practicate în judeţul Gorj, multe dintre acestea fiind mai mult decât necunoscute. Unele dintre acestea, cum ar fi cele de abiritor, aglomeraturist sau chiar fascinar te duc cu gândul la cu totul alte activităţi decât cele reale. În plus, oricât ar părea de ciudat, şi meseria de cămătar este cuprinsă în nomenclatorul de ocupaţii.

Cele mai multe contracte de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au trecut în dreptul rubricii “Meseria” muncitor necalificat, lucrător în comerţ, director sau administrator de societate comercială. Meserii precum aburitor, afumător, bătător, curbător, figurant, haham, nămolar, malamed sunt mai mult decât necunoscute. În aceeaşi categorie pot intra şi cele de actuarist, aglomeratorist, albitor, arhondar, aspirant, autopsier la ecarisaj, cap de masa, codificator sau cele de corhanitor, derulatorist, fascinar, fazanier, figurant sau hatip. La fel de necunoscute nu numai în Gorj dar chiar în întreaga ţară sunt meseriile de honuitor, înnobilator, lepuitor, majghian, mătar, melamed sau melanjorist, pieptanator, rodator, rotar caretaş, salterar, sanfrenator ori cele de treibar sau vestitor. Multe dintre meseriile enumerate mai sus nu au nicio legătură cu prima impresie pe care o produce denumirea.

Astfel, fascinarul nu are nici în clin nici în mânecă cu... fascinaţia, ci este persoana care confecţionează mănunchiuri de nuiele sau de ramuri subţiri, legate din loc în loc cu sârmă, uneori umplut cu piatră, moloz sau pământ, folosit la întărirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor în regiunile mlăştinoase şi la alte lucrări făcute în terenurile desfundate. Nici hahamulnu are vreo legătură cu... lătratul câinilor fiind persoana însărcinată cu tăierea rituală a vitelor şi a păsărilor la mozaici.

Cel puţin ciudat este faptul că, în Dicţionarul explicativ al Limbii Române  unele meserii precum cele de majghiab, malamed, corhanitor sau teibar nu sunt de găsit. Nici ocupaţii precum cele de salterar, sanfrenator

Cămătăria, meserie legală

Oricât ar părea de ciudat şi meseria de cămătar este prevăzută în nomenclatorul meserrilor şi ocupaţiilor din România. Cu toate că, cel puţin neoficial, aceasta este practicată de un număr mare de persoane la ITM Gorj nicio o persoană nu are contract de muncă cu această meserie.

Ocupaţia de cămătar are codul 4214 şi intră în grupa funcţionarilor administrativi, cu un nivel de pregătire medie şi, eventual, cursuri de specializare, profesia fiind prinsă în capitolul “funcţionari în servicii cu publicul”, la fele ca şi cele de casieri, operatori la ghişeu, vânzători de bilete, colectori de note de plata, poliţe şi bani cash, precum şi funcţionari la recepţie şi de informare a clientelei. “Mai mult ca sigur că la ITM Gorj nu este vreo persoană cu această meserie. În plus nu ştiu ce calificare ar trebui să aibă o persoană care să practice această meserie”, a declarat Horaţiu Hoară, director adjunct al ITM Gorj.

Potrivit reprezentanţilor ITM Gorj, cele mai des întâlnite ocupaţii sunt cele de lucrător în comerţ, muncitor necalificat şi evident normal pentru o economie de piaţă cu multe societăţi private cea de director  sau administrator de societate comercială.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: