Gorjul, luat la bucată de Olguţa Vasilescu! Urmează Coloana?

Judeţul Gorj a cedat Craiovei trei biserici de lemn monument istoric, cu vechime de sute de ani, pe motiv că avem oricum prea multe şi nu sunt bani pentru restaurare. Cele trei biserici ce vor fi relocate la Dolj şi restaurate, costurile fiind sub 1 milion de lei, sumă suportată de primăria condusă de Olguţa Vasilescu. Între timp, Gorjul lui Ion Călinoiu are sute de monumente istorice în paragină, dar cheltuieşte banii pe simpozioane şi seminarii la finalul cărora toţi participanţii pleacă acasă cu o diplomă de excelenţă. Gorjul nu poate de ani buni nici să facă rost de banii necesari restaurării Coloanei Infinitului, dar sperăm să nu urmeze donarea operei către oraşul care şi-a propus să devină pe spinarea noastră capitală culturală europeană.
Conducerile a două localităţi din Gorj au decis să cedeze Craiovei trei biserici de lemn de mare importanţă istorică şi arhitecturală. Este vorba despre biserica Pocruia din Tismana şi bisericile din Pojogeni din Văi şi Comăneşti, ce aparţin de Târgu Cărbuneşti. Bisericile vor ajunge la Craiova şi vor fi amplasate în zone de interes din oraşul care se pregăteşte intens să devină capitală culturală europeană.
Pentru relocarea fiecărei biserici, Primăria Craiovei cheltuieşte câte 16.800 de lei. Mai mult, Primăria va aloca aproape un milion de lei pentru restaurarea lor. Primăria Craiovei a făcut deja documentaţiile pentru restaurare din care rezultă că biserica de la Pojogeni va costa 315.000 de lei, cea de la Pocruia 263.000 de lei, iar cea de la Comăneşti 276.000 de lei. Judeţul Gorj are însă grijă să pompeze zeci de mii de lei în asociaţii de toate felurile, seminarii, simpozioane şi tot soiul de acţiuni în urma cărora nu rămâne nimic.
Consiliul Judeţean Gorj a arătat ZERO interes pentru istoria locală dacă ţinem seama că Ion Călinoiu promite includerea Casei Iosif Keber pe lista investiţiilor de ani de zile. Casa monument istoric este aproape să cadă. Şi eşecul înscrierii operelor lui Constantin Brâncuşi în lista UNESCO a arătat că autorităţile din Gorj nu înţeleg importanţa operelor şi pierderile cauzate de lipsa de viziune şi acţiune.
Biserici vechi de sute de ani
Deocamdată bisericile pe care Craiova le doreşte din 2014 nu au fost mutate, explică directorul Direcţiei de Cultură, Pompiliu Ciolacu. „Deocamdată nu au fost solicitate avize pentru relocare. Atunci când vom primi aceste solicitări le vom analiza“, a spus Ciolacu. El a precizat că Gorjul este pe primul loc pe ţară la biserici din lemn, având peste o sută. Motivul pentru care primăriile din Gorj au cedat bisericile este lipsa banilor. În plus, spune primarul din Tismana, în Pocruia mai sunt şi alte biserici. "Biserica de lemn din satul Pocruia este de foarte mult timp într-o stare de degradare, fiind monument istoric nu se poate interveni decât în anumite condiţii. Sumele de restaurare a bisericii sunt foarte mari, comunitatea nu-şi permite aceste cheltuieli şi a venit această ofertă din partea Mitropoliei de a fi amplasată în Craiova. În Pocruia mai sunt alte două biserici, nu văd vreun motiv pentru care cetăţenii să se opună strămutării bisericii din lemn", a spus primarul Marian Slivilescu.
Cert este că cele trei biserici sunt extrem de vechi şi păstrează o fărâmă din istoria locală prin arhitectura deosebită. Biserica de la Pocruia din Tismana datează de la 1807 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice, Biserica de la Pojogeni din Vai este din 1770 şi nu este monument istoric în condiţiile în care Gorjul mai are printre cele 501 obiective zeci de terenuri virane sau zone în care nu mai există de ani de zile o cărămidă. În raportul întocmit de Primăria Craiovei se arată că autorităţile vor face demersuri pentru înscrierea bisericii în lista monumentelor. Cea de-a treia, Biserica de la Comăneşti, este monument şi datează din anul 1798.
COTIZAŢIE
Gorjul a devenit în septembrie membru al Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii - 2021”, Consiliul Judeţean Gorj plătind 100 de lei/an. În expunerea de motive a proiectului aprobat de Consiliu nu se precizează cu ce va ajuta această asociaţie Gorjul, însă se apreciază implicarea judeţului nostru în sprijinul acordat Craiovei pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană.
Vizualizări: 206
Distribuie Trimite pe WhatsApp