Primăria Licurici asigură lemne la şcoli din pădurea proprie

Autorităţile locale din Licurici au pregătit şcolile de iarnă. Primăria a umplut magaziile de lemne, astfel încât elevii să nu sufere de frig. Reprezentanţii Primăriei Licurici spun că în medie consumă circa 50 de metri cubi de material lemnos, pe care îl suplimentează cu cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. În ciuda demersurilor făcute de autorităţile locale să introducă gaze în localitate, şcolile şi primăria mai folosesc încă încălzirea pe sobe.

Toate cele trei unităţi şcolare de pe raza comunei Licurici au fost dotate cu lemne pentru iarnă. Autorităţile locale spun că nu a fost nevoie de alocarea niciunui leu de la bugetul local, primăria Licurici fiind proprietarului unei păduri de aproape 70 de hectare. ”Avem propria noastră pădure, aşa că nu alocăm bani pentru a cumpăra lemne. În fiecare an procedăm la fel, marcăm şi apoi tăiem cât este nevoie, în mare consumăm în jur de 50 de metri cubi pe parcursul întregului sezon rece. Avem trei unităţi şcolare, sediul primăriei şi căminul cultural. Nu s-a întâmplat în nici un an să avem probleme”, a spus Constantin Postelnicu, viceprimarul din Licurici.

Potrivit autorităţilor locale, pe lângă lemne, fochiştii mai folosesc şi cărbune. La şcoala din Negreni sunt patru centrale pe lemne şi cărbune, spun reprezentanţii primăriei. ”Lemnul îl luăm de la noi din pădure, dar cărbunele îl achiziţionăm de la Complexul Oltenia. Avem nevoie de circa 60 de tone de cărbune. Încă nu am dat comandă, dar nu este o problemă, avem lemne în magazie, suntem pregătiţi ca să nu fim luaţi prin surprindere de iarnă”, a spus Constantin Postelnicu, viceprimarul din Licurici.

Chiar dacă comuna este recunoscută în ţară ca fiind una extrem de bogată în gaze naturale, autorităţile locale spun că demersurile de a băgat conductă în comună au fost zadarnice. Costurile sunt extrem de ridicate iar compania care exploatează zona a refuzat să le dea o mână de ajutor. ”Am făcut adrese peste adrese şi degeaba, am mers la companie, la Bucureşti, degeaba. Au spus că sunt gaze umede şi nu se pot introduce aşa în reţea. Ca să facem din bugetul local este foarte costisitor”, a adăugat viceprimarul Postelnicu. În comuna Licurici învaţă circa 250 de elevi.

lemne_licurici_1

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: