Gorjul, monitorizat de frica trichinelozei

Veterinarii monitorizează localităţile unde iarna trecută au fost depistate focare de trichineloză. Începând din acest an analiza cărnii de porc se va face numai la trichinoscop, folosirea microscoapele şcolare fiind interzisă de legislaţia Uniunii Europene. La circumscripţiile sanitar-veterinare de stat testul trichineloscopic costă de 7 lei, iar la cele private 10 lei. La nivelul judeţului se estimează că vor fi sacrificaţi de către populaţie aproximativ 50.000 de porci, cu 10.000 mai puţin ca anul trecut.

Mai multe zone din judeţul Gorj sunt monitorizate în această perioadă de către inspectorii sanitar-veterinari pentru a împiedica recidivarea focarelor de trichineloză depistate iarna trecută. Este vorba despre localităţile: Băleşti, Peştişani, Stăneşti, Bumbeşti-Jiu, Runcu, Motru şi Târgu Jiu (mai ales cartierul Drăgoieni, strada Luncilor şi Obreja). Începând din acest an analiza cărnii de porc se va face numai la trichinescop. “Legislaţia Uniunii Europene a interzis ca analiza cărnii de porc să se mai facă la microscoapele de tipuri şcolare. Dacă la un asemenea microscop testul trichineloscopic dura aproximativ 10 minute, la trichinoscop analiza se face în maxim 2 minute”, a declarat dr. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

La nivelul judeţului există 55 de localităţi, din totalul de 70, în care se găsesc laboratoare sanitar-veterinare pentru analiza cărnii. Trichinescoapele din dotarea acestora au fost verificate şi dotate cu necesarul de lamele. În Târgu Jiu, testul trichineloscopic se poate face la laboratoarele din Piaţa Centrală, Piaţa 9 Mai, Cartierul Vădeni şi la cel din apropierea bisericii de pe strada Eroilor. Analiza cărnii de porc se poate la preţul de 7 lei, la laboratoarele de stat, şi 10 lei la cele private. Până acum au fost făcute peste o sută de teste.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: