Gorjul pierde zeci de milioane, bani europeni

Aparegio Gorj SA a pierdut la finele anului trecut finanţarea pentru proiectul ”Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj”, evaluat iniţial la 90 de milioane de euro. Proiectul a fost realizat în proporţie de peste 90%, dar de doi ani bate pasul pe loc. O anchetă a DNA, clasată în decembrie 2015, i-a făcut pe finanţatori să blocheze alocarea de bani în ultimii doi ani. Constructorul Danex Consult Bucureşti nu a putut finaliza investiţia din fonduri proprii, iar acum s-a trezit notificat că îi va fi executată garanţia de bună execuţie, ceea ce i-ar crea dezechilibre financiare majore. Aparegio face acum calcule pentru a vedea câţi bani a pierdut şi din vina cui şi intenţionează să dea în judecată Autoritatea de Management POS Mediu, care a blocat finanţarea pe parcursul anchetei DNA.

Şeful Aparegio, Traian Pătrăşcoiu, a spus că în prezent angajaţii societăţii fac calcule pentru a stabili cu exactitate ce lucrări au mai rămas de făcut în cadrul acestui proiect şi la cât se ridică valoarea lor. Totodată, Pătrăşcoiu a spus că săptămâna aceasta conducerea Aparegio va lua o decizie în ceea ce priveşte rezilierea contractului cu firma Danex, însă intenţia este de a renunţa la contract. "Suntem la nivel de intenţie în ceea ce priveşte rezilierea contractelor cu antreprenorul de la staţia de tratare de la Târgu Jiu, staţia de tratare de la Bumbeşti Jiu, staţia de epurare de la Târgu Jiu, Motru. Este acelaşi constructor la toate şi a amorţit în ultima perioadă. Stăm la 95% cu staţia de epurare de 2 ani, stăm cu staţia de tratare de la Bumbeşti Jiu la fel. În ultima perioadă nu a mai făcut nimic. Noi ne-m achitat datoriile faţă de ei. Datoriile nu au fost atât de mari faţă de ei, dar pentru noi întârzierea aceasta a lor duce la întârzierea proiectului care şi aşa a fost întârziat destul de mult. Proiectul acesta a fost finanţat pe fonduri europene până la 31 decembrie 2015. Lucrările pe care le facem după 1 ianuarie 2016 le finanţăm din fonduri proprii. Decizia e cam luată", a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul general al Aparegio.

Valoarea totală a proiectului ”Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj” a fost iniţial de 90 de milioane de euro, însă cuprindea şi investiţii pentru extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată la Ţicleni, Târgu Cărbuneşti.

Conducerea Aparegio a precizat că restul lucrărilor vor trebui finalizate până în luna iunie a acestui an, dar şi că banii pentru restul lucrărilor societatea îi va recupera din garanţia de bună execuţie. Societatea Danex a fost notificată, mai spune conducerea Aparegio, însă nu a răspuns până acum. 

Dosarul DNA, clasat

Ministerul Mediului, prin intermediul căruia a fost finanţată mega-investiţia, a blocat din luna aprilie 2014 finanţarea pentru acest proiect, asta după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat o anchetă la societate care viza modul în care a fost implementat proiectul de către Aparegio Gorj. Sub lupa procurorilor anticorupţie au intrat atunci mai multe primării, care ar fi eliberat titluri de proprietate în zone afectate de utilităţi publice. DNA a continuat cercetările în acest caz şi în 2015. Procurorii DNA au făcut în 19 mai descinderi la Primăria Târgu Jiu, dar şi la Aparegio şi la firma Presanitas a defunctului afacerist Constantin Lungu, implicată iniţial în modernizarea canalizării din Târgu Jiu.

Directorul Apregio spune că dosarul acela a fost clasat la finele anului trecut. Pătrăşcoiu spune că au fost antreprenori care au lucrat şi fără finanţare pe perioada cât a fost blocată. "Au fost anchete şi pentru mine, dar s-au terminat şi le-am dat banii. În perioada asta ei nu au lucrat. Sunt constructori care au lucrat, cum este Hidroconstrucţia, care a lucrat pe proiect. Au fost blocaţi banii şi pentru Hidroconstrucția, dar a muncit şi şi-a văzut de treabă. Avea alte lucrări, preluate de la Energomontaj. Acum o jumătate de an am renunţat la inginerul trimis de firma de consultanţă Romair Bucureşti, pentru că nu mi-a convenit modul în care conducea proiectul. Cât despre anchetă, procesul este terminat. S-a clasat în 17 decembrie 2015", a precizat Traian Pătrăşcoiu.

AM POS chemată la judecată

Şeful Aparegio a spus că în următoarea perioadă va depune o acţiune în instanţă împotriva Autoritatăţii de Management pentru POS Mediu (AM POS), departamentul din cadrul Ministerului Mediului responsabil de gestionarea fondurilor structurale. În opinia lui Pătrăşcoiu, autoritatea nu trebuia să blocheze finanţarea pe perioada anchetei DNA.

Vizualizări: 349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: