Gorjul și Mehedințiul, codașii Olteniei la afaceri!

Cifrele oficiale înregistrate la Registrul Comerțului pentru anul trecut și puse cap la cap de cei de la zf.ro arată că zona Olteniei este una în care afacerile sunt slab dezvoltate, județele cu cea mai proastă evoluție fiind Gorjul și, în special, Mehedințiul. De altfel, județul vecin este ultimul din țară la mai multe capitole, lipsa investițiilor manifestându-se din plin și la Gorj.

Statistica arată că în județul nostru firmele au avut o cifră de afaceri în 2015 de 7,5 miliarde lei, în timp ce la Mehedinți nu au trecut de 2,7 miliarde lei. Comparativ cu anul 2008, la noi creșterea cifrei de afaceri este de 79%, în timp ce la Mehedinți e înregistrată o scădere cu 10%. Doar capitala mai depășește județul vecin, în București fiind înregistrată o scădere cu o treime a cifrei de afaceri față de anul 2008.
În restul Olteniei afacerile par să meargă mult mai bine față de Gorj și Mehedinți, Doljul stând cel mai bine la acest capitol, investiția făcută de Ford fiind doar una dintre afacerile care au ridicat Bănia în clasamentul respectiv. Aici cifra de afaceri e de 21,7 miliarde lei, creșterea față de 2008 fiind de 100%. Creșteri de 110 și, respectiv 115% înregistrează și Vâlcea, respectiv, Oltul, în ultimul județ Pirelli investind masiv în ultimii ani. Cu toate acestea, zona rămâne extrem de săracă, toată Oltenia reușind cu greu să depășească un județ din vestul țării. Investițiile private făcute în Timiș, Arad, Sibiu sau Alba au dus la creșteri ale cifrei de afaceri și de 136%. Rău nu o duce nici Argeșul, unde investițiile făcute de Renault la Dacia fac din județul respectiv unul campion în domeniul afacerilor, afaceri care ar fi putut fi și mai puternice dacă zona era legată de vestul țării printr-o autostradă.

Vizualizări: 525

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: