Greblă modifică la greu Codul Penal

 Toni Greblă a reuşit să îşi convingă colegii din comisia de redactare a codului penal că o anchetă în cazul unui furt trebuie să se facă şi în baza autosesizării Poliţiei, nu doar după depunerea unei plângeri depuse de partea vătămată. Parlamentarul de Gorj a avut o reacţie şi în cazul dorinţei unui pacient de a fi eutanasiat, infracţiunea urmând a fi pedepsită cu ani buni de puşcărie.

Senatorul social-democrat spune că a avut discuţii intense inclusiv cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, care nu erau de acord cu propunerea sa în privinţa modului de reglementare a împrejurărilor în care trebuie pornită o anchetă în cazul unui furt. Parlamentarul gorjean a prezentat însă argumente şi a reuşit să îi convingă pe restul membrilor comisiei care se ocupă cu redactarea noului cod penal. Greblă spune că în cazul în care anchetarea unui furt s-ar fi făcut doar în baza plângerii depuse de victimă, poliţiştii nu trebuiau să mai ancheteze destul de multe cazuri de acest gen. Astfel, conform senatorului, o persoană plecată în străinătate are posibilitatea mult mai greu să reclame un eventual furt din locuinţa proprie, în timp ce poliţiştii pot să prindă şi hoţul până când păgubitul revine acasă. De asemenea, un hoţ prins în mijloacele de transport în comun nu ar mai fi putut fi anchetat până când victima sa nu ar fi depus plângere la Poliţie, lucru care, evident, ar fi îngreunat ancheta ulterioară.
 
 Greblă a cerut eliminarea articolului despre uciderea la cerere
  
 Eutanasierea unui pacient la cererea acestuia va fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani, parlamentarii Subcomisiei de analiză a codurilor micşorând pedeapsa propusă de Ministerul Justiţiei. Articolul 188 privind uciderea la cererea victimei – în urma votului de miercuri al subcomisiei parlamentare – va avea următorul text : "Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestate medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani". Parlamentarii au aprobat, cu majoritate de voturi, varianta propusă de UDMR, respectiv de deputatul Marton Arpad.
 Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Toni Greblă, a cerut la dezbaterile asupra Codului penal, eliminarea articolului referitor la uciderea la cererea victimei, întrucât adoptarea articolului ar da "un mesaj nu tocmai foarte bine înţeles de public", chiar dacă textul conţine şi pedeapsa care ar fi acordată pentru săvârşirea unei astfel de infracţiuni. "După părerea mea, este inacceptabil un asemenea text. (...) Aceasta ar fi o infracţiune comisă din milă. Nimeni nu are dreptul să decidă când, din milă, trebuie să ridice viaţa unei persoane", a afirmat senatorul PSD.
 Prof. univ. Valeriu Cioclei, care a făcut parte din Comisia de elaborare a Codului penal, a explicat că este important să se facă o distincţie foarte clară între eutanasie şi această variantă atenuată a uciderii, formulată în proiectul de cod. "Eutanasia, după ştiinţa mea, nu este legiferată în Europa decât în trei ţări, în Olanda, Belgia şi Elveţia şi presupune ca persoanei respective să i se aplice o intervenţie medicală sub supraveghere pentru a i se întrerupe viaţa. Noi nu la aşa ceva ne-am gândit aici. (...) Ceea ce vrem noi să incriminăm aici se referă în primul rând la acele fapte comise de persoane extrem de apropiate, intim legate de victimă, persoane care nu mai pot suporta suferinţa acesteia" - a explicat el. 
Profesorul a dat exemplu cazul petrecut în urmă cu 15 ani, în Franţa, al unei mame care îşi ucisese fiica autistă, în vârstă de 23 de ani, cu o pernă, după ce aceasta suferise chinuri groaznice şi după ce s-a lovit de un sistem sanitar nepregătit să trateze astfel de persoane şi maladii. "E o faptă foarte dureroasă şi foarte gravă pentru cel care şi-a asumat o asemenea faptă, care poartă pedeapsa în sine. Nu este uşor să faci aşa ceva. Din cauza aceasta, ne-am gândit să introducem această variantă a uciderii. Ne-am gândit să o numim ucidere, şi nu omor pentru a o putea scoate din antecedenţa de la art. 187", a mai spus Cioclei.
 Propunerea Ministerului Justiţiei în acest caz prevedea că "uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestate medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani".


Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: