Greblă zice că paşapoartele biometrice nu sunt „unealta diavolului”

Dezbateri intense ieri în Parlament cu privire la noile documente de exprimat un punct de vedere fiind şi şeful comisiei juridice din Senat, Toni Greblă. Acesta susţine că paşapoartele biometrice nu au nimic diabolic în ele pentru ca românii să se sperie de ele şi consideră că, în consecinţă, noile documente ar trebui acceptate fără prea mari reţineri.

Senatorul de Gorj afirmă că subiectul respectiv figurează pe agenda comisiei juridice pe care o conduce după ce au apărut discuţii publice despre insuficienţa dezbaterilor pe felul în care vor fi realizate noile tipuri de paşapoarte. Decizia autorităţilor de a introduce paşapoarte biometrice a stârnit reacţii publice negative, documentele respective fiind asociate cu unelte alte Diavolului şi cu sfârşitul lumii, fiind văzute ca o ultimă formă de control asupra unei persoane. Discuţiile de acest gen au apărut mai ales după ce reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi-au exprimat public reticienţa sau chiar opoziţia la iniţiativa autorităţilor naţionale. Un părinte de la biserica Petru Vodă, din Neamţ, a fost printre primii care a scris pe un site pe internet că nu credea că va apuca să trăiască începutul „acestor vremuri de durere, apocaliptice”. Preotul a susţinut că „însemnarea oamenilor ca pe vite este primul pas al unor alte măsuri menite să controleze absolut fiinţa umană”, astfel de declaraţii stârnind apoi reacţii pe măsură.

Aşa s-a ajuns acum ca senatorii din comisia condusă de Greblă să fie nevoiţi să reia dezbaterile pe tema paşapoartelor biometrice. Senatorul de Gorj spune că a studiat şi el noile tipuri de paşapoarte şi nu a găsit nimic „diabolic” în ele. Senatorul declară că nici măcar nu îşi dă deama în ce bază au putut unele persoane să asociete documentele respective cu cifra 666, cifră atribuită în Apocalipsă Antihristului. Parlamentarul gorjean declară că noile paşapoarte conţin doar fotografia titularului şi amprementele de la două degete, lucruri care nu pot să reprezinte o formă de control asupra persoanei amprentate. Toni Greblă dă asigurări că în noile paşapoarte nu există cipuri sau alte elemente de acest gen, senatorul fiind convins că documentele respective vor putea fi folosite fără probleme în scurt timp.

Dezbateri insuficiente, temeri peste măsură

„S-a considerat că au fost insuficiente dezbaterile atunci când s-a luat deciza introducerii paşapoartelor biometrice. Eu vă spun că m-am uitat şi eu la ele şi consider că sunt aşa zis biometrice pentru că nu conţin decât amprentele de la două degete şi fotografia posesorulu. Amprentele eu cred că se pot lua de pe orice, iar fotografia e obligatorie într-un asemenea document. M-am uitat la ele şi nu au nicio cifră cu 666, dar există temerea aceasta în rândul opiniei publice. Eu vă asigur că un asemenea paşaport are doar mai multe elemente de siguranţă. Lumea s-a speriat după discuţiile din ultima vreme, dar, după ce le-am studiat şi nu am găsit nimic diabolic în ele, cred că cei care s-au speriat nu au avut motive temeinice”, afirmă parlamentarul gorjean.

Paşapoartele biometrice au stârnit ieri discuţii şi în comisia de politică externă condusă de social-democratul Titus Corlăţean, care a ridicat şi el problema datelor biometrice incluse în cip-ul paşaportului. Şi astfel, un program pe care autorităţile anunţau că îl implementează la solicitarea expresă a Uniunii Europene devine acum un subiect bun de îngrozit poporul credincios.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: