Greenpeace: Poluarea de la Rovinari costă România miliarde de euro

Activiştii Greenpeace au revenit ieri la Rovinari pentru a măsura gradul de poluare din oraș, asta după ce, în trecut, au escaladat gardul Termocentralei pentru a protesta pe unul dintre turnurile de răcire față de poluarea realizată aici de unitatea energetică. Cifrele de ieri au arătat că limitele acceptate de legislație sunt depășite în continuare și că aerul este plin de praf și alte noxe, Complexul Energetic Oltenia reacționând, surprinzător, destul de ferm și dezmințind informațiile activiștilor de mediu pe considerentul că acestea ar fi fost influențate de alți factori poluatori din oraș…

Greenpeace România și un reprezentant de la Viena al organizației ecologiste au măsurat  pe parcursul zilei de ieri, la Rovinari, în apropierea termocentralei din localitate, gradul de poluare, rezultatele înregistrate arătând o depășire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii admiși legal. Activiștii de mediu au venit aici pentru că România este a doua țară din Uniunea Europeană, după Polonia, în care mediul este în continuare grav afectat de folosirea cărbunelui în producția de energie electrică.

Măsurătorile de ieri au fost efectuate în parcul din centrul orașului, la circa doi kilometri de termocentrală, Herwig Schuster, director de programe în cadrul Greenpeace pentru Europa Centrală și de Est, spunând că în Austria astfel de valori sunt înregistrate doar pe 1 ianuarie, după utilizarea focurilor de artificii de Revelion. „Aici, pentru 4 ani la rând, conform statisticilor oficiale, se observă că valoarea medie depășește 70 de micrograme pe metru cub. Comparat cu Austria, dar și cu Germania, aceste medii sunt duble față de aceste țări. Aici au fost înregistrate și valori de peste 200 micrograme pe metrul cub de aer. Comparând valorile cu cele din Austria acolo doar pe 1 ianuarie se înregistrează asemenea valori mari, când se folosesc artificiile de Revelion. Aici calitatea aerului este foarte slabă și riscurile de sănătate devin foarte mari”, a declarat reprezentantul Greenpeace venit la Rovinari de la Viena.

Contestatarii

Herwig Schuster a precizat că măsurătorile efectuate ieri la Rovinari au fost făcute în condiții de vreme frumoasă și cer senin, în condiții de atmosferă închisă valorile înregistrate de aparatura de specialitate fiind întotdeauna mult mai mari. Culmea este că cifrele activiștilor de mediu, deși indicau poluare, au fost contestate chiar de unii dintre localnicii care se plimbau prin parc și care se așteptau la valori mai mari ale acestora. „Au anunțat de o săptămână că vin aici să facă măsurătorile și normal că și cei de la Termocentrală au avut răgaz să își pună la punct un plan ca azi să nu emită atâtea noxe încât cifrele să fie și mai mari. Au venit acum când e soare și nu bate vântul, dar să fi venit când era orașul acoperit de praf, atunci să fi văzut poluare la Rovinari. Să vă spălați mașina și să o lăsați până dimineață în stradă și să îmi spuneți cum o găsiți. Uitați-vă pe la balcoane și nu o să vedeți rufe puse la uscat afară pentru că oamenii știu că se umplu de praf în câteva ore, asta e poluarea în Rovinari”, a spus unul dintre localnici.

Complexul Energetic Oltenia a reușit ieri, față de alte zile, să reacționeze ceva mai ferm și să ofere un punct de vedere cu privire la situația de la Rovinari, purtătorul de cuvânt Elena Zamfir menționând că unitatea a investit în ultimii ani în instalații de desulfurare și în modernizarea celor de evacuare a zgurii în sistem de șlam dens, înregistrându-se scăderi considerabile ale gradului de poluare în atmosferă. „Emisia specifică de pulberi a fost redusă de la 1,25 kg pentru producerea unui MWh la 0,04 kg, iar cantitatea de dioxid de sulf emisă în atmosferă, tot pentru producerea unui MWh, a scăzut de la 16 kg la 610 grame, după punerea în funcțiune a instalațiilor de desulfurare. De asemenea, toate grupurile energetice respectă limita de emisie pentru NOx, iar emisia specifică de dioxid de carbon s-a redus de la 1,07 tone pentru un MWh la 0,9 tone”, a menționat Zamfir.

Purtătorul de cuvânt a precizat, de asemenea, că, din punctul de vedere al CE Oltenia, măsurătorile efectuate de Greenpeace la Rovinari au fost influențate „categoric” de amplasarea aparatelor de măsură la 30 de metri de un drum circulat din oraș. Zamfir afirmă că grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari sunt toate modernizate, cu instalații de desulfurare în funcțiune și cu emisii de praf de sub 20 mg/Nmc, faţă de limitele legale de 50 mg/Nmc.

Consecințele poluării

Conform Greenpeace, Agenția Europeană de Mediu arată într-un studiu că, în 2009, emisiile provenite din instalațiile industriale ale României au generat costuri de sănătate și de mediu – așa-numitele externalități – de peste 4,7 miliarde de euro. 80% din aceste costuri au fost cauzate de sectorul energetic; numai instalațiile actualului Complex Energetic Oltenia contribuind cu peste 1,7 miliarde de euro. Arderea cărbunelui în termocentrale eliberează în mediu o serie de compuși toxici, periculoși atât pentru sănătate, cât și pentru mediu. De asemenea, din arderea cărbunelui rezultă așa-numitele pulberi în suspensie, adică particule foarte fine, cu diametru de numai câțiva microni. Acestea sunt inhalate și pătrund în plămâni, apoi în fluxul sângelui.

Conform informațiilor oficiale, de la cele trei stații de măsurare a calității aerului din județ – Târgu-Jiu, Rovinari și Turceni, doar la cea din urmă nu a fost depășita limita de 50 µg/m3 pulberi în suspensie pentru mai mult de 35 de zile, așa cum prevede legea. La polul opus, în Rovinari, patru ani la rând, între 2009 și 2012, au fost depășite cele 35 de zile prevăzute de lege drept limită. Mai mult, limita a fost depășită chiar și de patru ori: în 2009 s-au înregistrat 131 de zile cu valori ale pulberilor în suspensie de peste 50 µg/m3. Din nou, în 2012, au fost 91 de zile cu depășiri ale acestei limite.

Tot din statisticile oficiale a rezultat că și la Târgu-Jiu a fost depășit numărul de zile cu medie peste 50 µg/m3, în 2010 fiind înregistrate valori peste limită în 41 de zile.

Vizualizări: 294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: