Minerii trec la program de 12 ore. Proiect pilot la Jilţ!

Mai mulţi lideri sindicali s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni cu conducerea CE Oltenia, subiectul principal, potrivit directorului Laurenţiu Ciurel, fiind trecerea la un program de 12 ore cu 24 libere. El a spus că un astfel de program nu va fi impus în toate carierele, dar ar aduce economii societăţii fiind doar două schimburi. Liderul Sindicatului Mine Energie Rovinari, Gabriel Căldăruşe, a declarat că acesta este un proiect ce va fi implementat în primă fază la Jilţ. Un alt lider, din Motru, Nelu Roşca, spune că nu consultat încă salariaţii, iar Dan Pârvulescu, liderul de la Cariera Peşteana, priveşte cu îngrijorare această propunere.

Primele discuţii pentru modificarea programului de la 8 la 12 ore au apărut anul trecut. Atunci, unii liderii şi-au consultat angajaţii şi s-au întâlnit cu opoziţie serioasă din partea lor. Apoi, propunerea a fost lăsată deoparte. Până la primăvară.  „Eu am chemat liderii de carieră şi le-am spus, în primul rând, nu vreau să ziceţi nu. Luaţi o foaie de hârtie, împărţiţi-o în două şi spuneţi avantaje, dezavantaje şi ne mai întâlnim peste 2 săptămâni. Avem o carieră care lucrează aşa şi nu vrea să schimbe programul. Alt pas nu am mai făcut. Unii au spus că nu e bine iarna, bine mă, o facem primăvara“, susţinea Ciurel în octombrie 2013.  Şi cum a venit primăvara, schimbarea programului a fost pusă, din nou, în discuţie. „Încercăm simularea unui program pe cariere, doar ca să-l vedem, nu ca să-l impunem, nu e niciun fel de constrângere, apoi să-l ia şi ei în discuţie cu membrii, un program de 12 cu 24 în unele cariere. Nu în toate. Ce-ar însemna din punct de vedere al economicităţii, asigurarea cu mentenanţă, sunt multe analize de făcut şi pentru companie ar fi un avantaj că ai plăti doar 2 transporturi nu 3, pentru că sunt doar două schimburi. Am consuma cu partea minieră energie în golul de sarcină. Sindicatele au fost de acord să punem pe masă mai multe date, să începem să facem calcule şi să ne întâlnim pe 24 martie cu mai multe date“, a declarat Laurenţiu Ciurel la TV Sud.

Program schimbat în zona lui Ruşeţ

Preşedintele sindicatului de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat că acest subiect se va mai discuta pentru a găsi avantajele salariaţilor şi ale companiei. „Această posibilitate a rămas să se discute spre sfârşitul lunii, la următoarele întâlniri pe care o să le avem cu administraţia. Normal că se vor reduce cheltuielile cu transportul. Nu se mai fac trei curse, se fac două. Trebuie văzute avantajele unităţii şi avantajele salariaţilor, va fi o dezbatere. Muncă grea e şi acum, la opt ore. Mă voi consulta cu salariaţii când se va ridica această problemă”, a declarat Nelu Roşca, liderul sindical de la Cariera Roşiuţa.

Noul preşedinte de sindicat, Gabriel Căldăruşe, dă o informaţie nouă. Ar fi vorba despre un proiect pilot ce se va implementa la Cariera Jilţ. „A fost o singură discuţie de schimbare a programului pe zona Jilţ, urmând a se face evaluări. Dacă vor accepta şi după evaluările făcute, să fie o chestie pilot să vadă dacă este benefic şi pentru salariaţi. Sigur, cei care vor lucra la program de 12 ore vor lucra începând de duminică, ora 19. Asta însemnând că oamenii vor fi plătiţi dublu în zilele respective, ceea ce le va aduce un plus de 10-15% lunar la venituri. A fost o propunere venită din  partea membrilor directoratului”, a spus Gabriel Căldăruşe, inspector social în cadrul CE Oltenia. Ion Ruşeţ, coordonatorul Sindicatului Mine Energie Oltenia, a făcut o declaraţie vagă, privind programul de vară al salariaţilor, însă fără referire la ideea reducerii unui schimb.

OPOZIŢIE

Liderul sindical de la Cariera Peşteana, Dan Pârvulescu, nu pare de acord cu acest nou program. „De trecerea la program de 12 cu 24 pot să discute persoane care n-au lucrat în viaţa lor în carieră. Cine a lucrat puţin în carieră ştie că este aproape imposibil ca, de exemplu, un excavatorist pe cabina 1 să lucreze 12 ore non stop, n-are cum. De acord, faci economii, dar eu zic că, totuşi, conducerea administrativă să se mai uite şi la oameni. Nu sunt maşini să-i programezi să meargă opt ore, mai pui o rotiţă şi merg 12 ore”, a comentat Dumitru Pârvulescu, liderul salariaţilor de la Cariera Peşteana.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: