Grevă de două ore şi în gara Târgu Jiu

Glasul roţilor de tren nu s-a mai auzit ieri dimineaţă preţ de două ore în gara din Târgu Jiu, unde trei trenuri au rămas oprit aici între 7.00 şi 9.00, pe parcursul grevei spontane declanşate de angajaţii de la Căile Ferate Române. Supăraţi că nu le-au fost plătite salariile la timp şi că le-au mai fost ciuntite şi alte drepturi, aceştia au oprit trenuri ca la comandă şi, practic, au blocat calea ferată, chiar dacă în vagoane se aflau călători care trebuiau să ajungă la anumite destinaţii la anumite ore.

Greviştii spun însă că fără acest protest nu ar fi reuşit să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au. „S-a hotărât ca la ora 7.00 să ne oprim în prima gară în care ne aflăm şi noi asta am făcut. Salariile nu ni se plătesc, din drepturi ne-au tăiat, disponibilizări au făcut şi or să mai facă, nu se mai poate în ritmul acesta. Noi ne dorim banii care ni se cuvin”, a spus unul dintre controlorii de bilete aflat într-un tren oprit în gară.

În timpul celor două ore de protest pasagerii au stat cuminţi în vagoane pentru că altceva nu aveau de făcut. În gară au fost oprite două trenuri Regio şi un Intercity, care a plecat de la Constanţa pentru a ajunge la Arad. În el s-a aflat şi un călător care cu o zi înainte plecase din Italia pentru a ajunge la Deva. A venit cu avionul până la Bucureşti, iar din capitală până acasă a făcut cât nici nu-şi putea imagina. „Suntem de o ruşine greu de descris în cuvinte. Din Italia până în România am făcut o oră şi jumătate, iar numai aici în gara de la Târgu Jiu am două ore de grevă în care trebuie să aştept. Sunt unii oameni care vin de la Constanţa şi spun că trenul avea deja 4 ore întârziere. Aşa o mizerie nu întâlneşti pe niciunde în lumea asta. CFR-iştii fac grevă, cei din minerit, de la Rovinari am auzit că fac şi ei grevă, dar ce se întâmplă aici? Eu la Revoluţie am primit patru gloanţe-n mine şi am supravieţuit, dar nu aşa mi-am imaginat ţara asta după 23 de ani”, spunea un bărbat din Deva.

Greva angajaţilor CFR s-a finalizat în gara de la Târgu Jiu la ora 9.00, când trenul s-a pus în mişcare spre Arad. Ulterior au plecat şi celelalte, unul spre Petroşani şi altul spre Craiova, în alte regionale din ţară protestul ceferiştilor continuând până spre prânz, ulterior mai mulţi oficiali, inclusiv premierul Victor Ponta declarând că greva atât de spontană încât autorităţile ştiau de ea încă de marţi. Şi dacă ştiau la ce le-a folosit călătorilor?

PROTEST

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" au precizat, într-un comunicat de presă, că între orele 7.00 şi 9.00, în urma protestului declanşat de angajaţi, a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri care erau înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. 

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: