Grevă din cauza salariilor prea mici

Profesorii din întreaga țară au renunțat miercuri, în intervalul orar 11-13, să mai desfășoare activitatea de predare obișnuită. Cadrele didactice spun că sunt nemulțumite de salariile pe care le câștigă și cer ca legea să fie respectată. Elevii nu au fost lăsați să plece acasă, ci au fost supravegheați în sălile de clasă.

Salariile mici și nemulțumirile de care au parte i-au făcut pe mii de profesori din România să tragă un semnal de alarmă, fiind vorba despre o grevă de avertisment. Nici cadrele didactice de la Gorj nu au făcut excepție. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, Constantin Huică, spune că au fost amăgiți de doi ani cu mărirea salarială, însă nu au primit nimic.

”În cursul zilei de astăzi, în intervalul 11-13, tot personalul din învățământ a aderat pentru organizarea unei greve de avertisment. Este o reacție privind nemulțumirile cadrelor didactice, o reacție la nemulțumirile care există în acest sistem de educație care a fost "n" ani văduvit  de alocarea a 6% din PIB. Mai mult, nu se respectă o directivă a Uniunii Europene prin mărirea bugetelor alocate învățământului. La noi au rămas la 3% din acest PIB, cu mult sub decât prevede legea. Primul motiv este legat de neaplicarea legii de salarizare unitare ce trebuia a fi aplicată de la 1 ianuarie 2022, să fie și aplicată. Noi suntem cu salariile cu doi ani în urmă. Solicităm respectarea legii și să se acorde cele 16% procente”, a spus Constantin Huică, sindicalist în învățământul gorjean.

Profesorii au intrat în sălile de clasă, însă nu au predat elevilor nimic timp de 2 ore. ”Nu am avut activități specifice programului, însă am stat șa clasă și am supravegheat elevii. Nu a plecat nimeni acasă, dar nu ne-am desfășurat activitatea așa cum am făcut-o până acum”, a declarat un cadru didactic.

De asemenea, în cazul în care doleanțele lor nu vor fi ascultate, iar salariile nu vor fi majorate, profesorii amenință cu grevă generală.   

Vizualizări: 1,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: