Memorandumul pentru CE Oltenia, ţinut la secret

Preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a solicitat Guvernului României memorandumul în baza căruia Complexul Energetic Oltenia va fi sprijinit să achiziţioneze certificatelor de carbon, dar nu l-a primit. Documentul a fost aprobat în şedinţa Guvernului din data de 13 septembrie, dar guvernul i-a răspuns lui Vîlceanu, în scris, că informaţia nu este publică.

Vîlceanu a cerut documentul în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Memorandumul cu tema „Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia S.A, în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic” a fost comentat pe larg de către liderii politici din Gorj, deşi nimeni nu l-a văzut.

Solicitarea lui Vîlceanu a fost redirecţionată de guvern către Ministerul Energiei care a refuzat să ofere informaţiile solicitate, menţionând că, deşi conţinutul documentului „nu este o informaţie clasificată potrivit legii, nu constituie informaţie de interes public”.

„Nivelul de incompetenţă de care a dat dovadă acest Guvern, ne face să avem mari emoţii pentru această companie”, a declarat preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu. PNL susţine că refuzul de a pune la dispoziţia unui parlamentar al statului român conţinutul unui document aprobat de Guvern şi de a oferi informaţii care au mare relevanţă pentru viitorul unei companii de care depinde stabilitatea economică a zonei ridică semne de întrebare privind motivele pentru care aceste informaţii sunt ţinute la secret, deşi nu intră în categoria informaţiilor clasificate.

Vizualizări: 1,179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: