Greva minerilor

Complexul Energetic Oltenia are 13.000 de angajați, din care circa 8.000 pe Direcția Minieră. Începând de vineri, au intrat în grevă minerii de la Jilț Nord, apoi Jilț Sud, Roșiuța, se pare că și Tismana. A fost grevă pe toate schimburile, dar luni va fi o zi decisivă. Atunci se va vedea unitatea minerilor.

Pe de altă parte, oamenii trebuie să știe ce riscuri își asumă, greva fiind evident ilegală. Liderii sindicali nu și-au asumat riscul de a fi în fruntea oamenilor, astfel că protestatarii vor deveni vulnerabili dacă nu vor fi uniți.

Ce pot obține minerii prin acest protest? Oricum mai mult decât oferă compania, care a propus zero creșteri salariale. Probabil că nici nu se putea altfel, administratorii companiilor de stat neavând voie să ofere majorări salariale după un an încheiat pe pierdere. Mingea este în terenul Ministerul Energiei, care este principal acționar, dar și al guvernanților. La cât de ușor au mărit salarii în stânga și în dreapta, o vor face probabil și în cazul salariaților CE Oltenia.

Suprataxarea activității CE Oltenia rămâne însă ca o mare problemă. Aceste certificate de carbon pentru care compania trebuie să dea 200 de milioane de euro pe an fac imposibilă dezvoltarea societății. Lipsa de bani din ultimii ani a contribuit la o degradare continuă a condițiilor de muncă și minerii sunt revoltați pe bună dreptate.

Pe piața muncii este o cerere atât de mare de electricieni, de sudori, de lăcătuși, încât oamenii calificați din companie și pot găsi de lucru în altă parte. Guvernul nu se poate ține tare în fața acestui protest, pentru că nu are soluții pentru a înlocui în piață energia pe cărbune. Sistemul energetic național supraviețuiește greu și acum, cu CE Oltenia. Fără cele patru termocentrale din Oltenia, este puțin probabil să găsească soluții de azi pe mâine.

Minerii știu toate aceste lucruri și mulți dintre ei par pregătiți să își piardă locurile de muncă, decât să accepte oferta ZERO a administrației. Mai ales că minerii văd că nu pentru toți e greu, văd că la birouri se fac în continuare angajări, văd că problemele unora sunt rezolvate punctual, iar ale lor nu.

Vizualizări: 2,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: