Ce am învăţat eu de la Dragnea şi Dăncilă

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a picat. O moţiune cam varză, citită prost, aşa că nici la capitolul imagine nu a punctat opoziţia. La capitolul circ au excelat ca de obicei ambele tabere, şi puterea, şi opoziţia.

Urmează vremuri grele. Guvernul ar putea adopta chiar vineri o ordonanţă în care să mai bage nişte taxe. Nu doar taxe pentru bănci şi pentru companiile din energie, ci şi taxe locale. Şi unele, şi altele, se vor reflecta în buzunarul consumatorului final, adică al fiecăruia dintre noi.

Mult trâmbiţatele majorări de salarii din sistemul bugetar vor fi anulate de inflaţie. Mai complicat va fi pentru cei din mediul privat, care nu s-au bucurat de respectivele majorări, astfel că pentru ei viaţa este mai proastă de ceva timp.

Urmează un an în care tot mai mulţi tineri vor pleca din ţară. Şi tot mai mulţi specialişti. Germania dă o lege prin care să favorizeze accesul persoanelor calificate în diferite meserii, ceea ce probabil vor face şi alte ţări occidentale. Noi, în România, o să rămânem cu Dragnea şi Dăncilă, ceea ce înţeleg că pentru unii nu este nicio problemă. Asta este, o să supravieţuim, că am mai trecut prin vremuri grele. Păcat însă, pentru că o viaţă avem şi frumos ar fi să o trăim, nu să supravieţuim.

Pentru ziarul Pandurul, anul 2019 va fi unul diferit, pentru că renunţă la varianta tipărită şi va rămâne numai pe online. Motivele luării unei astfel de decizii sunt multe, de la faptul că 95% dintre cititori sunt acum pe online până la faptul că nu au mai rămas decât patru chioşcuri de ziare în oraş. Dar, principalul motiv este altul, pentru că decizia de reducere a activităţii am luat-o încă de acum un an şi ceva, când încă mai lucrau zece oameni în această firmă. Mi se pare absolut inacceptabil că o firmă cu zece oameni care muncesc extrem de mult să plătească taxe la stat, din care bietul stat abia acoperă o jumătate de pensie specială. Pur şi simplu mintea mea refuză să accepte că 20 de români muncesc pentru pensia specială a unui magistrat ori pentru indemnizaţia unui parlamentar. Cer scuze abonaţilor ziarului Pandurul şi le mulţumesc celor care au fost alături de noi în cei zece ani. Sper că o mare parte dintre ei ne vor regăsi în ediţia online. Le mulţumesc şi colegilor din aceşti zece ani şi cred că le este mai bine fiecăruia unde este acum.

Revenind la Dăncilă şi Dragnea, cred că vom trage cu toţii mulţi ani ponoasele acestei guvernări. Îmi pare rău că am ajuns cu toţii să punem în prim-plan interesul personal şi de moment.

Pandurul, ca afacere, va supravieţui acestei guvernări. Îşi va plăti taxele la zi, mai puţine, este adevărat, pentru că asta şi-a dorit guvernarea, afaceri mai mici şi mai puţine. Totuşi, dacă nesimţirea guvernanţilor va continua, înţeleg că există o soluţie la care apelează tot mai multe firme: rezidenţa fiscală în Estonia, unde totul este simplu, totul este online, taxele sunt mici. Nu ar fi corect faţă de ţara în care trăiesc, pentru că fiecare dintre noi are obligaţia să plătească taxe pentru drumuri, pentru spitale, pentru şcoli. Dar, corectitudinea e pentru proşti, asta ne învaţă în fiecare zi guvernul Dăncilă - Dragnea.

Vizualizări: 1,271

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: