România sub zăpadă, pesediştii la şedinţă

Social-democraţii au reuşit duminică să mai piardă nişte puncte procentuale în sondajele de opinie. Când mai bine de o jumătate de ţară era acoperită de zăpezi, când sute de mii de români nu aveau energie electrică, când sute de mii de maşini erau blocate pe şosele, când sute de sate erau izolate, pesediştii s-au gândit să ţină o mega-şedinţă în care să se laude între ei. Şi nu doar să se laude, dar să şi dea un vot pentru graţierea lui Liviu Dragnea.

Partidul Social Democrat se autodistruge încet şi sigur. Pe scena politică, primul câştigat va fi partidul lui Victor Ponta, care a trecut deja de pragul electoral. Dacă o Corina Creţu sau o Gabriela Firea, de ce nu un Ţuţuianu sau un Stănescu vor face pasul la Pro România, acest partid va face lejer un scor din două cifre.

Şi partidul lui Tăriceanu rupe din procentele PSD. Cumva, doar PSD capitalizează negativ eşecul actualei guvernări, în timp ce ALDE creşte.

Partidele care trec acum pragul electoral sunt PSD, PNL, ALDE, USR, partidul lui Cioloş şi UDMR. Dintre acestea, doar PSD se prăbuşeşte, dar este de remarcat şi faptul că PNL stagnează. Pe partea dreaptă a scenei politice cresc Uniunea Salvaţi România şi formaţiunea lui Cioloş, despre care abia vineri am aflat că se numeşte PLUS - Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii.

PLUS este partidul cu cel mai mare potenţial de creştere şi nu întâmplător Cioloş este cel mai atacat personaj politic al acestei perioade. Faptul că a depăşit 10% în sondaje înainte de înfiinţare spune multe şi nu întâmplător tot felul de pesedişti au blocat în instanţă constituirea Mişcării România Împreună. Numai că Dacian Cioloş a înfiinţat în paralel, prin interpuşi, o altă formaţiune, dejucând planul pesediştilor, care ar fi vrut ca acesta să nu aibă partid până la alegerile europarlamentare.

Revenind la pesedişti, este mai mare ruşinea ca într-o zi cu cod portocaliu de ninsori, sute de primari să fie la Bucureşti, pentru a-l aplauda pe Dragnea. Primarii care au ales să meargă la şedinţă, în loc să coordoneze deszăpezirea, nu mai merită un nou mandat.

Vizualizări: 744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: