Guvern Oprea-Iohannis?

Vicepremierul Oprea, omul de al cărui partid depinde schimbarea de guvern, a trimis ieri invitaţii partidelor parlamentare să participe la consultări pe tema Codului fiscal pe data de 19 august. Şi Dragnea de la PSD, şi liderii PNL par să agreeze ideea. Când a devenit Oprea mediator între putere şi opoziţie? Are sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru aceste demersuri? De ce nu reacţionează Victor Ponta? Pentru că totul pare să urmeze un scenariu, inclusiv repetatele intervenţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, privind riscul pe care îl implică anunţatele creşteri de salarii şi pensii în acelaşi timp cu aplicarea unor reduceri de taxe.

Cred că toată lumea politică a înţeles că Ponta a făcut promisiuni deşănţate pentru a-şi atrage opinia publică de partea lui în războiul pe care îl are cu procurorii. Fără îndoială, Ponta este tipul de politician care ar sacrifica o ţară pentru a se salva pe el. Din spirit de turmă, miniştrii PSD l-au susţinut o vreme, dar rămaşi fără stăpân au devenit mai puţin vocali.

Este greu să nu fii de acord cu măriri de salarii şi pensii ori cu tăieri de taxe. Dar, fiecare dintre noi ştim că bugetul ţării este ca şi bugetul unei familii. Sigur că vrem o casă mai mare, o maşină mai bună, dar trebuie să ne încadrăm în salariu. Aşa e şi cu bugetul ţării. În mod cert, unele reduceri de taxe trebuie aplicate la 1 ianuarie, pentru că situaţia economică o permite. La fel, România trebuie să facă paşi pentru a ajunge cu salariile şi pensiile la nivelul ţărilor din UE. Pentru asta trebuie curaj din partea guvernanţilor, dar atunci când curajul devine inconştienţă, lucrurile se vor întoarce împotriva românilor. Să nu uităm că măsurile de criză aplicate brutal de Băsescu îşi au originile în deciziile inconştiente ale lui Tăriceanu. Creşterea cu 50% a pensiilor a fost o măsură bună pentru buzunarul fiecărui pensionar, dar bugetul de pensii nu şi-a revenit nici acum şi este an de an suplimentat din alte surse.

Una peste alta, discuţiile pe Codul fiscal sunt bine venite. Doar că ar fi trebuit cerute de preşedintele Iohannis, care pare că l-a mandatat pe Oprea. Cum toţi liderii de partide se întrec în ultimele zile în a spune că sunt prieteni cu Oprea, mă întreb dacă nu cumva vom avea un guvern minoritar UNPR, susţinut în parlament atât de PNL, cât şi de PSD. Pare improbabil, dar nimic nu e imposibil în politica românească.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: