Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de sănătate

Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea tichetelor de sănătate reprezentând contribuţia personală la plata serviciilor medicale, în limita unui plafon maxim anual de 600 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

El a precizat că persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contribuţii.

Potrivit ministrului, introducerea acestor tichete reprezintă şi o condiţie inclusă în acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

El a susţinut că pachetul general de servicii şi tichetul pentru sănătate reprezintă o necesitate şi fac parte din reforma structurală a sistemului de sănătate, contribuind la diminuarea plăţilor informale, îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi creşterea calitaţii asistenţei medicale.

Bazac a spus totodată că aceste măsuri vor fi puse în dezbatere publică, astfel încât actele normative să fie aprobate până în luna septembrie şi să intre în vigoare în ultimul trimestru al anului.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, citat de ministrul Sănătăţii, în prezent românii scot din buzunar o sumă cumulată de 300 milioane euro anual pentru a plăti suplimentar cadrele medicale şi "a le cumpăra bunăvoinţa", sume neutilizate în sistemul de săntate.

Potrivit proiectului ministerului, va fi stabilit un pachet general de servicii medicale care va acoperi asistenţa medicală gratuită pentru urgenţele reale şi intervenţiile chirurgicale. Printre servicii medicale acoperite se mai numără prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore/zi sau examenele EKG şi de ecografie.

Tichetul pentru sănătate va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora şi se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.

Potrivit estimarilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.

Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.

De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual.

"Propunem Ministerului de Finanţe ca tichetele pentru sănătate să fie deductibil fiscal, atât pentru angajatori, cât şi pentru profesiunile liberale. Nu vedem o problemă pentru acceptarea acestui mecanism, în condiţiile în care deductibilitatea se aplică deja pentru tichetele de vacanţă, de masă şi de cadou", a spus ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au aminitit că există şi o prevedere legală referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu asigurările private de sănătate în cuantum de până la 200 euro anual, iar în aceste condiţii şi ţinând cont de faptul ca plafonul tichetelor va fi de 600 lei anual, Ministerul Finanţelor nu are motive să respingă propunerea.

Prin introducerea tichetelor pentru sănătate, a mai declarat ministrul Sănătăţii, vor fi asigurate în sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii.

"Prin introducerea acestei măsuri, Ministerul Sănătăţii urmăreşte şi reducerea plăţilor informale, creând premisele majorării salariilor pentru cadrele medicale, precum şi creşterea accesului la asistenţă medicală la un nivel adecvat. De asemenea, măsura permite creşterea gradului de monitorizare şi transparenţă a cheltuielilor, tichetele funcţionând ca document de plată, semnat de către pacient", a spus Bazac.

Bazac a precizat că la stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valorile practicate în ţări precum Estonia, Croaţia, Ungaria.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: