Guvernul a aprobat vânzarea de acţiuni la unele companii energetice

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri că Guvernul a aprobat vânzarea unor participaţii minoritare la mai multe companii energetice de stat şi private unde statul român deţine acţiuni. "Vom vinde pachete minoritare din deţineri minoritare sau pachete minoritare din deţineri majoritare, fără a afecta deţinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar", a afirmat Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, ministrul a specificat că toţi banii pe care statul îi va încasa în urma acestor vânzări de acţiuni vor merge în investiţii în infrastructură. "Valorile pe care le-aţi dat voi în presă nu sunt reale. Eu vreau să iau cât mai mult pentru statul român", a precizat Videnanu, care a adăugat că MECMA va avea consultantul lui în acest proces.

Un memorandum al Ministerului Economiei arată că statul îşi propune să obţină peste un miliard de euro prin vânzarea acţiunilor deţinute la mai multe companii din domeniul energetic. Societăţile deja listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt primele vizate, deoarece în cazul lor procedura poate fi declanşată rapid.

Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizaţi, care se selectează prin licitaţie, iar dacă se consideră necesar, se va cere şi opinia independentă a unui consultant extern. Preţul de ofertă este stabilit de intermediar şi este aprobat de Ministerul Economiei.

Suma principală ar urma să provină de la Petrom (privatizată cu OMV în 2004), la care Ministerul Economiei deţine o participaţie minoritară de 20,64%. Pachetul de acţiuni propus spre vânzare la bursă este de 12,64%, pentru care statul estimează o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual). Alte companii vizate sunt Oil Terminal, Conpet, Transelectrica şi Transgaz.

Despre listarea unor companii noi, memorandumul este mult mai vag, rezumându-se la o sumă de intenţii, dar fără termene precise. "Astfel, în scopul aducerii la îndeplinire a prevederilor legale menţionate anterior, pentru societăţile comerciale (...) care necesită a fi listate la BVB se vor iniţia oferte publice secundare iniţiale de vânzare de acţiuni în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată de BVB", se arată în text.

În memorandum este menţionată în principal compania Romgaz, unde statul deţine 85,01% şi se propune listarea a 15%. Pentru alte companii la care statul are deţineri minoritare, Ministerul Economiei menţionează licitaţia cu strigare ca alternativă la listarea la bursă.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: