Guvernul Dragnea dă în găuri de bun ce e

14 iunie 1990. Un miner spălățel este intervievat de presa lui Iliescu. Vai mie, pe atunci TOATĂ presa era a lui Iliescu. Reflexe de capră, deh. De stat capră. Minerul spune neconvins, în timp ce din spatele camerei vocile sufleorilor se aud aproape mai limpede decât a actorului: ”Am găsit la PNȚ droguri, armament, muniție, mașină de scris automată... Ăăă... Tipărit bani la PNL!”.
9 ianuarie 2017. Un politician spălățel, dar cu dinții cam stricați și cu mustață cam cretină, apare la fel de gingaș în fața camerelor (presa e mai variată, dar mare parte din ea tot a lui e) și zice zâmbind: ”Am găsit o gaură de 10 miliarde de lei în buget, o să facem o verificare”.
Gata, tăticu! Țara a încăput pe mâna minerilor, doar că de data asta e oficial. Minerii de tip nou nu cu bat cu bâta, însă, noooo! Te bat cu costumul și cu ștampila, nenică! Te fac să-i votezi, promiţându-ţi că te vor scoate din rahat ca prin minune, doar pe dărnicie, nu și pe competenţă, apoi caută droguri și mașini de scris la PNȚ, bani la PNL și găuri la fostele guvernări. Nu mai trebuie chemați. Sunt deja aici. Votați democratic, firește.
Orice economist cu toți boii acasă (nu și eu, că nu-s economist) vă poate explica ușor că Dragnea nu știe ce-i ăla deficit bugetar. Adevărul e că guvernul Cioloș a încheiat anul cu deficit, dar cu un deficit mai mic decât cel pe care și-l stabiliseră ca țintă: 2,6% din PIB față de 2,8% din PIB, cât aveau ca limita maximă. Pentru un an electoral, aceasta este chiar o realizare.
Doar că, se știe, Liviulică se pregătește pentru o mișcare simplă: aruncarea vinei pe tehnocrați pentru eșecul PSD de a se ține de promisiuni. Care, între noi fie vorba, erau imposibil de ținut oricum. Cine promite și creșterea salariilor și reducerea taxelor în același timp? Dragnea, desigur. Cine le face? Nimeni. Ce să mai spunem că Dragnea se referă totuși la bugetul pe 2016. Ce-a fost a fost. Doar că el trebuie să facă acum un buget nou, unul pe 2017. Și-o să fie foaaarte greu de făcut, fără țapi ispășitori. Drept pentru care liderul PSD a ieșit la vânătoare de țapi în munții politici mai ceva decât tata lu’ Nicolae Labiș.
Până se găsește totuși cine a furat alea 10 miliarde, am putea găsi binevoitori care să-i astupe gaura domnului Dragnea? Dar grijă mare la mustață, că cică înțeapă un pic.

Vizualizări: 543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: