Guvernul Ponta îşi asumă, din nou, privatizarea majoritară a CE Oltenia

Până la jumătatea lunii martie, Guvernul va emite un act normativ pentru pregătirea procedurii de listare a titlurilor Hidroelectrica, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional şi obţinută de MEDIAFAX. În aceeaşi scrisoare, întocmită ieri, Guvernul Ponta îşi asumă din nou privatizarea majoritară a CE Oltenia, fapt negat în campania electorală de premier.

Complexul energetic Oltenia va fi vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni va fi listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul va angaja până la jumătatea lunii aprilie un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic. La CE Oltenia va fi numit un manager privat până la finele lunii martie. Reamintim că Laurenţiu Ciurel a fost deja selectat ca manager privat, dar nu a semnat încă un contract în acest sens.

Decizia de privatizare a Complexului energetic Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la CN Huilei.Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CE Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI. Complexul Energetic Hunedoara este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din Compania Naţională a Huilei.

Până la sfârşitul lunii martie va fi angajat un consultant şi pentru listarea a 10% din acţiunile Nuclearelectrica. Prospectul de vânzare va fi publicat la jumătatea lunii mai, iar oferta va fi încheiată la sfârşitul lunii mai. Participaţia majoritară deţinută de stat la filiale Electrica va fi cedată până la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru această operaţiune, Guvernul va angaja un consultant până la finele lunii aprilie.

Acţiunile Romgaz vor fi listate după ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei. Evaluarea companiei va fi încheiată până la sfârşitul lunii iunie. La Romgaz şi Hidroelectrica vor fi instalaţi şi manageri privaţi până la sfârşitul lunii martie.

În scrisoarea FMI se face referire şi la "lichidarea" Termoelectrica şi CN Huilei, în perioada imediat următoare, companii ale căror active viabile sunt transferate, conform înţelegerilor anterioare cu Fondul, către alte societăţi. Manageri privaţi vor fi aduşi şi la CFR Marfă şi CFR Călători (până la sfârşitul lunii februarie), la CFR Telecom, CFR Electrificare şi Metrotex (pană la sfârşitul lunii martie). Pentru fuziunea dintre RADET şi Elcen va fi angajat un consultant care să evalueze în ce măsură această operaţiune va conduce la o mai bună performanţă operaţională.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: