Habitu - achitat pentru cămătărie, condamnat pentru şantaj

De ce i-a fost frică nu a scăpat, deşi parţial a avut dreptate atunci când s-a declarat nevinovat. Aristică Doru Şerban (Habitu) a fost achitat de judecătorii Tribunalului Gorj pentru o parte din acuzaţiile ce i-au fost aduse în dosarul în care a şi fost arestat preventiv aproape un an, magistraţii stabilind ca el să execute totuşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru şantaj şi lipsire de libertate.

 „Nu sunt cămătar”, a afirmat Aristică Doru Şerban de câte ori a avut ocazia, iar acum vorbele sale par să fie confirmate şi de către instanţa de judecată. Magistraţii nu l-au găsit vinovat de acuzaţia respectivă, dar au avut suficient de multe motive pentru a-l condamna la 2,6 ani de închisoare. „Achită inculpatul pentru infracţiunea de cămătărie”, a stabilit instanţa, în decizia dată ieri la Tribunalul Gorj fiind schimbate încadrările juridice ale faptelor pentru care inculpatul a fost judecat. Infracţiuni de şantaj, spălare a banilor şi evaziune fiscală au fost modificate în cele în formă continuată, judecătorul de caz stabilind pedepse separate pentru fiecare dintre acestea, inculpatul urmând să o execute pe cea mai mare dintre ele.

„Condamnă inculpatul Şerban Doru Aristică, la 1 an şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată împotriva părţii vătămate Floarea Radu Dan…Condamnă acelaşi inculpat la 1 an şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată împotriva părţii vătămate Floarea Manuela... Condamnă acelaşi inculpat la 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj împotriva lui Drăgoi Victor….”. După contopirea pedepselor, a rezultat că Habitu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, din care vor fi scăzute cele 11 luni de arest preventiv.

Şase achitări

Habitu ar fi putut primi o pedeapsă mult mai mare, cu executare, dacă ar fi fost găsit vinovat şi de restul faptelor pentru care a fost în arest preventiv din martie anul trecut până pe 8 februarie 2013. Magistraţii l-au achitat însă pentru şase capete de acuzare, ceea ce a dus şi la reducerea pedepsei. „Achită inculpatul pentru infracţiunea de şantaj prevăzută de art. 194 alin. 1 C.pen., faţă de Bîrcină Ion. Achită inculpatul pentru infracţiunea de şantaj faţă de Bîrcină Paul Irinel. Achită inculpatul pentru infracţiunea de şantaj faţă de Holtea Corina Mirela. Achită inculpatul pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal…Achită inculpatul pentru infracţiunea de spălare a banilor…Achită inculpatul pentru infracţiunea de cămătărie”, au decis judecătorii.

Sechestru pe casă şi mulţi bani confiscaţi

Magistraţii au decis acum şi să menţină sechestrul asigurator pe vila lui Habitu, dar şi să confişte de la acesta circa 350.000 de lei. Acesta ar urma să plătească şi despăgubiri către victimele sale, sumele fiind însă relativ mici în comparaţie cu cât se vehicula la începutul anchetei. „Obligă inculpatul la echivalentul a câte 2.500 euro reprezentând daune morale pentru fiecare parte civilă Floarea Radu Dan şi Floarea Manuela. Ia act că Bîrcină Ion, Bîrcină Paul Irinel, Holtea Corina şi Drăgoi Victor nu s-au constituit părţi civile în cauză”. Reamintim că Habitu a fost acuzat că a dat bani cu camătă către omul de afaceri Dan Radu Floarea, după care l-a ameninţat pe acesta şi pe soţia sa ca să-şi recupereze sumele împrumutate cu o dobândă mult mai mare.  Verdictul de acum nu este unul definitiv, putând fi atacat cu apel în următoarele zece zile.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: