Haideți la protest! Stați acasă!

Știți tâmpeniile alea de poze pe feisbuc cu ”cine ești tu în grupul tău de prieteni”? Ei, eu, în toate grupurile din care fac parte, sunt organizatorul de chestii. Chestii la care de obicei nu vine nimeni. Nu știu de ce mi se întâmplă tocmai mie, mai ales că, în primul rând, urăsc treaba asta și, în al doilea, e destul de evident pentru toată lumea că nu mă pricep. De fiecare dată când trebuie să chem oameni undeva, dau zeci de telefoane pe zi, mă consum, mă enervez, mă milogesc, încerc să fiu calm și persuasiv, fixez ore de întâlnire mai timpurii ca să mă asigur că vine lumea și, până la urmă, vin vreo trei fraieri. E foarte frustrant. Uneori am impresia că n-aș putea aduna nici 20 de moldoveni la deschiderea unui supermarket cu reduceri sau 50 de idioți la pupat niște moaște făcătoare de minuni de bun-simț.

Când am dubii în privința capacităților mele organizatorice, însă, aprind televizorul și mă uit la liderii noștri sindicali. Ce papagali! Pe foamea asta, ei de-abia reușesc să scoată-n stradă câteva zeci de mii (în cel mai bun caz!) de dobitoci care sfârșesc prin a dansa pinguinul (un dans demn și foarte trist, trebuie să recunoașteți) în jurul Pieței Victoria. Asta în condițiile în care n-am putea spune că restul, ăștia care stăm în case, suntem tocmai mulțumiți cu felul în care merg lucrurile. În țările civilizate ies pe stradă milioane de oameni (pe zi!) pentru mult mai puțin de-atât. La noi nu ies nici măcar disperații. Ăia pe care-i vedeți suflând în fluiere și agitând anemic pancarte în zilele de grevă au, de obicei, motivații mult mai umane: ori vor să vadă Bucureștiul, ori nu vor să meargă la serviciu, ori pur și simplu le place panarama. Ori toate trei la un loc. Problema, deci, ar putea fi în gena noastră. Noi, românii, n-am putea organiza nici măcar o anarhie ca lumea.

Știți ce aș face, în locul liderilor sindicali? Aș organiza un protest împotriva celor care nu vin la proteste. O grevă a organizatorilor de pretutindeni. Un miting la care să nu vină nimeni. În semn de protest, desigur.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: