Hanu: “Mineritul din subteran va muri în mai puţin de un an”

Dorin Hanu, primarul oraşului Motru, consideră că mineritul din subteran nu va mai rezista mai mult de un an. Acesta este de părere că nici chiar realizarea Complexului Oltenia nu va mai putea redresa situaţia. De asemenea, edilul local spune că redistribuirea minerilor la alte unităţi este singura soluţie ca oamenii să nu moară de foame.

În momentul de faţă care este situaţia din minerit ţinând cont că pe raza localităţii pe care o conduceţi există foarte multe unităţi de profil?

Mineritul din subteran e în fază de colaps, schimbându-se foarte mult în ultimii zece ani ca urmare a lipsei investiţiilor şi a costurilor ridicate impuse de scoaterea cărbunelui. În cel mult un an de zile acest domeniu de activitate va muri. În ceea ce priveşte mineritul de la suprafaţă acesta va rezista cel puţin 50 de ani de acum înainte deoarece în continuare se investeşte în el.

Ce rol credeţi că avea înfiinţarea Complexului Oltenia?

Pentru mineritul din subteran Complexul Oltenia nu va mai putea face nimic. Subteranul are foarte multe pierderi economice şi nimeni nu poate să-şi permită să subvenţioneze activitatea atât cea din Valea Jiului cât şi cea din Gorj. Referitor la mineritul de suprafaţă sunt sigur că realizarea acestui complex va fi benefică întrucât anulează blocajul financiar existent la ora actuală între complexuri şi producătorii de cărbune. De asemenea, va fi benefic pentru că se va putea realiza o strategie pe termen mediu şi lung.

Ce se va întâmpla cu oamenii care lucrează în subteran?

Cred că majoritatea angajaţilor vor fi preluaţi de către cariere, iar cei care îndeplinesc condiţiile vor beneficia de plăţi compensatorii.

În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, primăria Motru va putea asigura, pe viitor, locuri de muncă pentru disponibilizaţi?

Este obligatoriu să se redistribuie personalul la alte unităţi de profil. În cazul municipiului Motru sper ca toţi oamenii să fie preluaţi de carierele Roşiuţa şi Lupoaia întrucât primăria nu are, sub nici o formă, posibilitatea asigurării locurilor de muncă. Singura soluţie pentru mineri este să fie preluaţi de cariere. Cred că se va întâmpla acest lucru deoarece din discuţiile purtate cu domnul Burlan a rezultat faptul că în momentul de faţă există o creştere a cererii de cărbune, iar în aceste condiţii forţa de muncă va putea fi, cu siguranţă, conservată.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: