Ponta, chemat la ANAF să-şi justifice averea

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, în care este solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi. Adresa aparţine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice.

Deputatul de Gorj Victor Ponta a fost convocat vineri la audieri la sediul ANAF sector 1 din Bucureşti pentru a da lămuriri cu privire la declaraţiile anuale de venit din anii 2007-2008, dar şi din registrul de încasări şi plăţi. Cererea ANAF este în strânsă legătură cu verificările efectuate de această instituţie la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, în urma cărora s-au găsit o serie de nereguli cu privire la un contract de consultanţă juridică încheiat cu firma de avocatură “Şova şi asociaţii". În perioada menţionată, Ponta a figurat ca senior partner al respectivei societăţi de avocatură şi a beneficiat de o sponsorizare sub forma unei maşini pregătite special pentru cursele de raliuri.

Ce spune şeful ANAF

"La finele anului 2010, începutul anului 2011, ANAF, prin controale financiare la complexele energetice Rovinari şi Turceni, făcând aceste verificări acolo s-au constatat neconcordanţe cu privire la derularea anumitor contracte. Ne-am deplasat la cabinetul de avocatură al dlui Şova, unde am constatat mai departe tranzacţii suspecte către un alt cabinet de avocatură, al dlui Ponta. Atunci în data de 24.05.2011, o echipă de inspectori de la Finanţe Publice sector 1 s-a deplasat în str. Jiului, unde are dl Ponta cabinetul, a încercat să-l contacteze, nu s-a putut, a fost transmisă invitaţia la sediul nostru din  sectorul 1 şi a venit un răspuns prin poştă că în Str. Jiului nr. 144 nu funcţionează acest cabinet de avocatură. În 7.06. 2011 inspectorii s-au deplasat din nou şi la fel nu a putut să ia legătură cu nimeni. Drept urmare, o altă citaţie a fost transmisă prin Biroul de documente secrete la locul de muncă al contribuabilului (Camera Deputaţilor, n.r.)", a explicat Blejnar.

În adresa ANAF se precizează că, pe data de 6 iunie 2011, inspectorii fiscali s-au deplasat la "domiciliul fiscal" din Bucureşti de pe strada Jiului "în vederea efectuării inspecţiei fiscale".

Cum "inspecţia nu s-a putut efectua", Victor Ponta a fost chemat la sediul ANAF sector 1 pentru a prezenta o copie a cărţii de identitate, declaraţiile anuale de venit din 2007 şi 2008 şi registrul jurnal de încasări şi plăţi.

Liderul PSD este informat că neprezentarea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, cu excepţia cazului în care nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni. 

SOLICITARE

În 21 iunie, la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, că l-ar putea întreba despre banii de la Midia şi Rovinari. "Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Midia sau Rovinari", a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintele PSD. Răspunsul nu a mai venit.

ANCHETĂ

Raportul ANAF, referitor la contractele încheiate de Casa Şova cu complexurile energetice de la Turceni şi Rovinari, a ajuns pe masa DNA. Conform cotidianului presei centrale, procurorii anticorupţie le-au cerut inspectorilor fiscali raportul de control financiar întocmit în urma verificărilor de la cele două unităţi energetice.

PREJUDICIU

Raportul ANAF arată un prejudiciu imens, de peste 1 milion de euro, bani încasaţi necuvenit de Casa de Avocatură Şova& Asociaţii pentru servicii juridice prestate complexelor energetice de la Turceni şi Rovinari, în perioada 2007-2008. Atunci, în echipa de avocaţi a senatorului Dan Şova a fost cooptat şi deputatul de Gorj Victor Ponta, ca senior partener.

CERCETAT

Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat la Radio Infinit că este foarte bine că DNA-ul s-a autosesizat în urma raportului ANAF. Mai mult, Ciurel se aşteaptă să fie anchetat de procurori, deşi, susţine că nu are emoţii, întrucât, contractele cu Casa Şova s-au derulat respectându-se legea.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: