Hanu vrea să bage UATAA Motru în faliment

Motrenii sunt tot mai ameninţaţi să rămână fără apă şi căldură, la fel ca oricare sătuc din Gorj. După ce le-a scris motrenilor, pe prima pagină a ziarului oraşului, tocmai din Canada, despre civilizaţia de acolo, primarul PSD Dorin Hanu vrea să bage Uzina de Alimentare cu Apă şi Agent Termic (UATAA) în faliment!!! Potrivit legii, Consiliul Local are de dat o subvenţie de 60 de miliarde de lei vechi către UATAA, ce ar mai scuti din problemele unităţii. Cu toate acestea Hanu spune că „decât să dau banii ăştia, mai bine bag uzina în faliment”. Acesta nu a plătit această subvenţie niciodată de când este primar participând la afundarea unităţii în colaps financiar.

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru, trecută în anul 2007 din subordinea statului în cea a Consiliului Local Motru, are peste 160 miliarde lei vechi datorii, o treime din acestea la bugetul statului, iar restul către principalul său furnizor, SNL Oltenia. Dar UATAA are de încasat două ori mai mult decât datoriile, peste 300 miliarde lei vechi. Din banii pe care uzina îi are de recuperat, doar o treime aparţin populaţiei, restul fiind sume care trebuiau achitate de către primărie. O parte din acestea sunt banii pe care primăria îi datorează uzinei pentru încălzirea şcolilor şi a sectorului sanitar, instituţii aflate în administrarea sa. Însă există şi o altă datorie a primăriei către UATAA, subvenţiile din bugetul local. În prezent această subvenţie se cifrează la peste 60 de miliarde lei vechi, mai mult de jumătate din datoria pe care uzina o are către SNLO.

Fostul primar al oraşului Motru, consilierul Iorga Ion, i-a reproşat de mai multe ori actualului edil că nu a virat subvenţia de la bugetul local pentru UATAA în niciun an din mandatul său: „Subvenţia asta n-a mai fost dată către uzină de pe vremea mea”. Iorga a explicat că guvernul acordă două tipuri de subvenţii: ajutoarele pentru familiile cu venituri reduse şi subvenţiile la preţul gigacaloriei, pentru toată lumea, tocmai dat fiind faptul că populaţia nu-şi permite să plătească preţul real al căldurii. Această din urmă subvenţie se compune din două părţi: o parte din bani vine de la Guvern în contul Consiliului Local, însă acesta nu are voie să se atingă de ei pentru alte scopuri, iar restul trebuie asigurat de primărie din taxele şi impozitele pe care le solicită contribuabililor.

Somat de către o parte dintre consilierii locali să facă tot posibilul pentru a vira datoria către UATAA, primarul Hanu şi-a exprimat poziţia, declarând că „decât să dau banii ăştia, mai bine bag uzina în faliment”.

Hanu ignoră legea

În replică, consilierul local Valeriu Fotescu a arătat că „cele 60 de miliarde lei, subvenţia pe care primăria Motru o datorează către UATAA, nu sunt bani asupra cărora primarul sau Consiliul Local să poată decide dacă îi dă sau nu. Este o obligaţie prevăzută prin lege, care dă dreptul comunităţii să beneficieze de un preţ mai mic la facturile de încălzire, achitând diferenţa din taxele şi impozitele proprii”.  Fotescu este convins că în atitudinea edilului stau motive nu tocmai corecte: „Dacă primăria nu are bani să-şi plătească datoriile către UATAA pentru ca SNLO să-şi reia livrările, cum de are bani să plătească cărbunele la o firmă privată? În plus, UATAA are peste două sute de angajaţi, iar Motru şi aşa nu are locuri de muncă, cum e posibil ca edilul oraşului să aleagă falimentul acesteia doar pentru că ani de-a rândul primăria nu a respectat legea?”

Consiliul Local, principalul datornic

Consilierii PDL au amintit că primăria  a notificat şi acţionat în judecată rău platnicii, şi-a trimis personalul TESA la uşile locatarilor pentru a face încasări, şi-a sistat temporar serviciile furnizate pe blocuri sau scări care înregistrau debite mari, a reeşalonat datoriile unităţilor de învăţământ, a trimis scrisori către instituţiile abilitate ale statului solicitând sprijin, în condiţiile în care Consiliul Local este principalul datornic al uzinei.

Indignaţi de „uşurinţa cu care Hanu mai degrabă ar închide uzina decât să-şi achite datoriile prevăzută de lege”, consilierii locali ai PDL trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se respectă legea în Consiliul Local de la Motru. Ei spun că motivul pentru care primăria nu a virat în nici un an din mandatul lui Hanu subvenţia legală către UATAA este faptul că edilul a tot aşteptat ca aceste datorii să fie şterse sau acoperite cumva de către stat.            

„Primăria Motru nu este o primărie săracă. Toată lumea ştie că bugetul local are bani pentru diferite sărbătoriri, festivităţi, festivaluri! Tot aşa cum are bani pentru tipărirea în tiraj foarte mare, la fiecare sărbătoare importantă, a acelor felicitări din care imaginea primarului nu lipseşte niciodată. Nu este un lucru pe care motrenii nu-l ştiu. Sigur că se resimt efectele crizei şi mă refer la taxe, dar edilul ar trebui să fie nu cel care cheltuieşte bugetul, ci tocmai cel care se zbate să crească resursele pe care le aduce la bugetul local. Şi cel care se zbate ca cetăţeanul care l-a votat să trăiască mai bine scoţând mai puţini bani din buzunar! Aşa că nu văd de ce primăria nu şi-ar achita datoriile către uzină, mai ales că nu oferă oamenilor nici condiţii pentru debranşare şi trecerea la încălzirea cu gaze, cum au făcut alte oraşe”, a spus consilierul PDL, Elena Vintilescu



Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: