Hoţii şi scandalagiii din Runcu, speriaţi de camerele video

Autorităţile din Runcu au reuşit în ultimul an cu ajutorul camerelor video de supraveghere ceea ce nu au putut în trecut să facă prin pază şi patrulare, poliţiştii nemaiavând parte de un furt „ca lumea” din noiembrie 2011. Nişte hoţi au fost prinşi atunci cu ajutorul imaginilor şi, deocamdată, toţi cei cu gânduri rele se feresc să mai dea spargeri sau să mai facă scandal de teamă că vor fi văzuţi şi anchetaţi.

Primarul Adrian Câmpeanu are în biroul său calculatorul care înregistrează, iar pentru cine doreşte arată cu plăcere modul în care au acţionat ultimii hoţi prinşi pe raza comunei în toamna anului trecut. „Era ora 3.52 dimineaţa în momentul în care cineva a urcat pe stâlp şi a orientat camera de supraveghere spre cer. Apoi hoţii au acţionat în voie şi au furat de la nişte camioane aflate acolo peste 200 de litri de motorină pe care i-au şi vândut unui localnic. Ghinionul lor a fost că aceste camere au senzori speciali, iar atunci când cineva urcă pe stâlp pentru a schimba direcţia camerei, vibraţiile declanşează automat un senzor şi persoana respectivă este fotografiată, fotografia ajungând, evident, la Poliţie. În plus, cel care a cumpărat atunci motorina a trecut cu camioneta prin cinci camere video, dintre care două s-au nimerit chiar în apropiere de locuinţa sa, identificarea suspecţilor făcându-se în mai puţin de două ore de la sesizarea faptelor”, afirmă Câmpeanu.

Până anul trecut scandalurile şi furturile erau la fel ca şi în alte localităţi, la ordinea zilei. Edilii locali au luat atunci iniţiativa de a monta 24 de camere de supraveghere în principalele zone din comună şi, astfel, o investiţie de 60.000 de lei a asigurat liniştea întregii comunităţi. Acum, înainte de a se certa sau chiar lua la bătaie, tinerii se uită mai întâi să vadă dacă sunt camere de supraveghere, iar dacă acestea există, scandalagii se mută pe o altă uliţă. Localnicii sunt mulţumiţi de investiţie şi cer ca primarul să mai monitorizeze şi alte zone din comună. „Nu mai sunt scandaluri acum, e mult mai bine, şi hoţii s-au cuminţit pentru că ştiu că sunt văzuţi la orice oră. Să pună domnul primar pe toţi stâlpii dacă poate. Înainte erau o grămadă de furturi, de scandaluri, erau bătăi de ajungeau unii la spital şi pentru ce?”, spune Vasile Lupulescu, unul dintre runcurenii care se simte mai în siguranţă inclusiv noaptea, comuna fiind iluminată nocturn pentru că altfel camerele ar fi inutile.

FURTURI

Camerele monitorizează inclusiv circulaţia pe Valea Sohodolului, pădurarii de aici spunând că furturile de lemne s-au redus tot datorită faptului că nimeni nu mai îndrăzneşte să treacă pe drum cu o căruţă de lemne atâta timp cât ştie că nu are acte şi rămâne înregistrat video.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: