Husnicioara începe livrările de cărbune pentru SE Turceni

Cariera Husnicioara începe de luni, 24 octombrie, să dea materie primă pentru Termocentrala Turceni. Cărbunele va fi transportat la unitatea energetică din Gorj pe calea ferată, CE Oltenia având un contract cu CFR în acest sens, valabil pentru următoarele trei luni.

Minerii de la cariera mehedințeană Husnicioara a CE Oltenia încep sezonul rece în forță, asta după ce din martie și până acum mai mult au stat decât au lucrat. Timp de patru luni au stat în șomaj tehnic, iar după revenire a lucrat doar pentru pregătirea terenului în vederea exploatării zăcămintelor de lignit. De luni vor începe să plece vagoanele încărcate cu cărbune spre Gorj, mai exact la Termocentrala Turceni. Unitatea minieră are în prezent un stoc de cărbune de 6000 de tone. "De luni va pleca prima navetă încărcată spre Turceni. E vorba de 2000 de tone în fiecare zi. Spuneau cei de la CFR că au probleme cu infrastructura și nu pot să transporte mai mult. Era discuția să înceapă de duminică, dar au fost ceva probleme pe calea ferată în zona Strehaia", a declarat Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara.
Contractul este unul trimestrial și prevede livrarea unei cantități cuprinse între 50.000 și 60.000 de tone pe lună. Minerii de la Husnicioara lucrează la program de 12 ore cu 24 de luni până vineri. Numai cei de la încărcări, circa 60 de persoane, muncesc la program de șapte zile. Sindicaliștii din zonă au explicat că există posibilitatea să livreze materie primă și pentru Termo Ișalnița, dar că totul depinde de ce decide administraţia CE Oltenia.
Cât despre Termo Halânga din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, lucrurile sunt clare. Va funcționa pe păcură, deci nu se mai pune în discuţie posibilitatea ca termocentrala să ia cărbune de la cariera Husniciora. Circa 500 de mineri ai CE Oltenia mai prestează activitate la cariera Husnicioara, după disponibilizările colective care au avut loc în acest an.

Vizualizări: 1,839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: