Proiecte de hotărâre pentru extinderea carierelor Roșia Jiu și Jilț Sud

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectele de Hotărâre de Guvern pentru extinderea carierelor Roșia Jiu și Jilț Sud din cadrul CE Oltenia, în baza Legii 255/2010 pentru utilitate publică. Aceste hotărâri vor permite CE Oltenia să ofere preţurile pieţii pentru terenurile pe care le va achiziţiona pentru exploatare. Despăgubirile depășesc 10 milioane de lei. Ministerul a aprobat exproprieri în baza Legii de utilitate publică și la Cariera Jilț Nord, dar cariera este tot blocată. Punerea în dezbatere a acestor proiecte și chiar aprobarea lor nu mai oferă siguranţa că unităţile miniere vor funcţiona normal.

Cariera Roşia de Jiu este situată pe teritoriul comunelor Fărcăşeşti, Bîlteni şi oraşului Rovinari. Această carieră are o licență valabilă pe o perioadă de 19 ani, începând cu data de 1ianuarie 2001. Ministerul mai pune în dezbatere și proiectul "Lucrări pentru punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone/an lignit la cariera Jilț Sud".

 Cariere blocate

Proiectele sunt motivate de greutăţile pe care CEO le întâmpină pentru a cumpăra terenurile necesare pentru exploatare. „Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate şi de litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun. În aceste condiţii se înregistrează  frecvente staţionări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină creşterea costurilor de producţie”, se mai arată în proiectele de hotărâre.

Activitatea acestor cariere îndeplineşte toate condiţiile impuse de Legea 255/2010, susţine Ministerul Energiei. Ministerul a calculat sumele individuale aferente despăgubirilor la Roşia Jiu, în cuantum total de 2.852.791 lei. De asemenea, se va supune aprobării declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică şi de interes naţional "Lucrări pentru punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8.500 mii tone/an lignit la cariera Jilț Sud", pe raza localităţii Mătăsari și Slivilești. În acest caz, sumele estimate pentru despăgubiri, pe raza localităţii Mătăsari și Slivilești, se ridică la 8.079.916 lei, şi sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat pe anul 2016 Ministerului Energiei.

Vizualizări: 1,209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: