Abandonați de mamă înainte de a învăța să o strige

Crescuți cu greu de tată și bunică, într-o casă care stă să cadă, doi frați din comuna gorjeană Baia de Fier nu își doresc nimic altceva de Crăciun decât un acoperiș sigur deasupra capului. Greu încercați de soartă, Alexandru și Gabriel cred în Magia Crăciunului și speră într-un trai mai bun. Visul lor este pe punctul de a deveni realitate, însă până acolo mai sunt câțiva pași de făcut, iar Crăciunul bate la ușă.

Alexandru are 7 ani și Gabriel 10, iar viața lor s-a schimbat în momentul în care mama lor a decis să-i părăsească pentru totdeauna în urmă cu cinci ani. Tatăl lor era pe atunci în Italia la muncă, din dorința de a le asigura un trai mai bun. A trebuit să revină acasă în momentul în care a fost anunțat că micuții au rămas fără mamă. ”Eu munceam în Italia și am fost sunat să vin la copii, că ea a plecat de acasă cu altcineva. De atunci nu am mai văzut-o niciodată, nici eu și nici copiii. De cinci ani îi cresc singur, așa cum pot. Le sunt și mamă, și tată. Ne descurcăm greu, dar nu avem ce face. Eu lucrez în construcții, iar când eu sunt la muncă, ei stau cu mama mea”, povestește tatăl copiilor, Costeluș.

Copiii cu greu și-o mai amintesc pe cea care le-a dat viață și care le-a răpit bucuria de a o striga mamă. Au trecut ani așteptând ca mama lor să se întoarcă sau să le dea un semn, dar în zadar. Și-au acceptat soarta și acum nu-și mai așteaptă mama în prag de sărbători. Vor doar o casă sigură și o viață normală, lipsită de greutăți și neajunsuri.

Cel care a început să le îndeplinească visul este chiar tatăl lor. Din puținii bani pe care îl câștigă și din care trebuie să-i întrețină pe cei doi frați, Costeluș a început să construiască o casă chiar lângă cea care acum stă să cadă. ”Casa în care locuiesc cei doi micuți alături de tată și bunică este bătrânească și stă să cadă. O cameră nu mai este locuibilă, pentru că a căzut tavanul, iar cealaltă în care stau toți are găuri în pereți și plouă peste ei. Tatăl copiilor s-a apucat și a turnat o temelie lângă, dar nu au posibilități să o continue. S-au confruntat cu multe lipsuri și neajunsuri”, povestește Leonard Simion, preotul din sat.

Cunoscând situația, preotul din sat a făcut un apel la enoriași, ca fiecare să ajute cu ce poate și așa visul celor mici a început să prindă contur. ” Costeluș a făcut fundația și apoi oamenii din sat au contribuit cu bani, materiale, și așa am reușit să ridicăm două camere, o bucătărie și o baie. Am reușit să turnăm și placa, mai avem să facem acoperișul, geamuri, uși și interioarele ca să se poată muta. Problema este că banii s-au cam terminat. Din fericire nu a trebuit să plătim muncitori, pentru că a lucrat tatăl copiilor și cu voluntari. Trebuie să rezolvăm cât mai repede, pentru că nu pot trece iarna în casa care stă să cadă”, a spus preotul.

Alexandru și Gabriel visează la clipa în care se vor muta în căsuța cea nouă. Speră ca Moș Crăciun să le îndeplinească dorința și se străduiesc să facă tot ce depinde de ei. ”Sunt doi copii cuminți, crescuți cu greu de tată și care au simțit de mici lipsa mamei. Nu creează probleme, merg la școală, iar acum au primit tablete și fac orele on-line. Nu sunt nici cei mai buni din clasă, dar nici cei mai slabi. Sunt copii de mijloc. Poate dacă ar fi avut cine să se ocupe de ei ar fi avut rezultate mai bune, dar tatăl muncește zi lumină, iar bunica este bătrână”, a mais spus preotul.

Cei care vor să contribuie la fericirea celor doi copii o pot face. Haideți să le oferim un Crăciun de neuitat.

Galerie foto




Vizualizări: 47,131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: