Igienizare pe Jiu de Ziua Mondiala

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Gorj şi nu numai sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Apei. Aceştia au întreprins o serie de acţiuni menite a informa cetăţenii şi în special copiii asupra importanţei apei dar şi asupra importanţei protejării acesteia. Problema Jiului rămâne însă în atenţia autorităţilor precum şi satele care poluează apele din cauza needucaţiei.

Sub sloganul „Apă curată pentru o lume sănătoasă”, Sistemul de Gospodărire a Apei Gorj a întreprins încă de săptămâna trecută o serie de acţiuni pentru sporirea conştientizării şi a informării în ceea ce priveşte calitatea apelor şi conservarea resurselor de apă. „Noi am avut mai multe acţiuni educative prin şcoli unde am distribuit şi informat copiii cu privire la importanţa apei şi cum pot proteja ei resursele de apă. De asemenea au fost constituite trei comisii mixte formate din reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean, Mediului, Sistemului de Gospodărire care au mers în teritoriu şi au verificat modul de salubrizare a cursurilor de apă de pe raza judeţului. Până acum nu au fost identificate nereguli”, a declarat Doina Isar, inginer şef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apei Gorj.

O problemă spinoasă rămâne însă cea a poluării Jiului care pare să nu aibă rezolvare şi care rămâne în continuare în atenţia autorităţilor. Principalii poluatori, spun reprezentanţii SGA, sunt cetăţenii din localităţile sărace ale judeţului Hunedoara care fie din lipsa banilor fie din needucaţie continuă să arunce deşeurile în sau pe lângă Jiu. „Problema poluării Jiului este în continuare în atenţia noastră pentru că în ciuda eforturilor depuse încă mai există acest fenomen. Nu chiar cu o amploare aşa de mare ca înainte dar există. Noi am vorbit cu reprezentanţii SGA Hunedoara şi au promis că se vor lua măsuri. Au fost închise principalele gropi de gunoi din defileu, altele sunt în curs de închidere însă sunt surse de poluare şi astea sunt cetăţenii din localităţi ca Petroşani, Livezeni, Uricani care dau dovadă de needucaţie şi aruncă pet-urile în Jiu”, a declarat Teodor Popescu, directorul SGA Gorj.

Pe de altă parte, această problemă a atras şi atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului care va începe în cel mai scurt timp o campanie de igienizare a cursului Jiului ca urmare a faptului că în ultima vreme cantităţile de deşeuri solide, peturi s-au diminuat. Campania va fi una în colaborare cu reprezentanţii Mediului din judeţul Hunedoara, pentru că partea mai mare a cursului este în judeţul respectiv. „Se va trece la identificarea locurilor şi a potenţialilor poluatori respectiv persoane juridice şi turişti care vin în zonă, o să asigurăm locurile de parcare din defileu cu containere, pubele şi cu dispozitive de preluare a gunoiului pe care le vor urmări permanent”, a declarat Radu Socolovski, directorul Agenţiei de Mediu Gorj.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: