Impozitul forfetar îngroapă din nou firmele mici

Ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat la Realitatea TV că are în vedere introducerea unui impozit forfetar pentru agenţii economici care asigură servicii, măsură care vizează simplificarea birocraţiei, reducerea evaziunii şi creşterea veniturilor bugetare.

Astfel, noul sistem de impozitare ar viza pensiunile, hotelurile, saloanele de înfrumuseţare sau spălătoriile. "Primul ministru a discutat cu mine introducerea acestui impozit în ultima şedinţă de guvern. Este un impozit forfetar pe serviciile la care controlul şi costurile de gestionare, chiar şi ale întreprinzătorilor, ar fi prea mari şi s-ar simplifica toată evidenţa, nu numai în serviciile din turism - pensiuni, hoteluri. Mai sunt şi alte domenii, precum restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii", a declarat, la Realitatea TV, Maria Grapini. Ministrul a menţionat că, pentru a stabili ce categorii de servicii ar fi vizate de acest nou impozit, se va face o analiză în Guvern. "Vrem să facem un studiu, să fie o fundamentare bună în funcţie de amplasamentul locaţiei, veniturile obţinute. Se va merge desigur pe indicatori medii. Sigur, nu inventăm noi roata. De exemplu, în Franţa, până la o anumit plafon nu se plătea nicio taxă", a specificat Maria Grapini.

Sistemul de impozitare forfetar a mai fost activ şi în 2009, măsura afectând la acea vreme în mod negativ întreprinderile mici şi mijlocii. Patronii plăteau 500 de euro pe an, chiar dacă nu realizau niciun venit. Acest impozit a fost anulat în septembrie 2010. (A.A.)

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: