În ce stadiu se află Planul de Tranziție Justă. Popescu: Voi merge personal după investitori

Mult râvnitul Plan Teritorial pentru Tranziție Justă, de la care județul Gorj are mari pretenții, încă așteaptă să fie aprobat de Comisia Europeană. Ba mai mult, nici cel de restructurare a Complexului Energetic Oltenia nu a fost aprobat. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, spune în cadrul unui interviu la Radio Infinit că este hotărât să meargă prin țară după investitori.

Reporter: Este planul de restructurarea a CE Oltenia unul confidențial?

Cosmin Popescu: Noi, ca și autoritate, pe lângă câteva date culese sau transmise către noi, nu cunoaștem. Îi înțeleg pe cei de la CE Oltenia că nu-l pot face public. Eu am un răspuns ferm și clar din partea Ministerului Energiei că acest plan este confidențial. Mi s-a scris asta. Le-am spus că acest plan de restructurare ar trebui discutat cu factorii interesați. Trebuie să știm un lucru, câți salariați vor fi disponibilizați până în 2026. Este o estimare, însă nu putem spune datele, tocmai pentru a nu intra într-un conflict juridic cu cei de la Ministerul Energiei.

Reporter: Ați făcut Planul de Tranziție Justă. Unde mai este acest plan, în ce stadiu mai este?

Cosmin Popescu: Noi ne-am dus pe scenariul cel mai negru. Activitatea o să se închidă definitiv în 2030, să fim foarte clari. Așa s-a comunicat prima dată și acesta este scenariul. Undeva în luna ianuarie se preconizează că planul va fi aprobat. Dacă vor mai fi discuții cu privire la cifre, cred că va mai fi amânat încă 2-3 săptămâni. Sper ca, după ce acest plan va fi aprobat, unitățile pe care și le-au propus să le mențină în funcțiune să fie în atenția CE Oltenia, să fie modernizate, iar muncitorii să aibă protecția de care au nevoie.

Reporter: Spuneți că este nevoie de investiții la CE Oltenia. Cu ce bani?

Cosmin Popescu: Un ajutor de stat se poate da și pentru modernizare, așa cum s-a dat pentru achiziția certificatelor de carbon. Sunt formule și pârghii, fie ele europene, fie naționale.  

Reporter: Cum o să se dezvolte județul Gorj odată cu aprobarea acestui Plan de Tranziție Justă?

Cosmin Popescu: Acest plan a fost criticat și foarte dezbătut peste tot, dar dacă va fi aprobat și o să aibă valoarea estimată de 2,2 miliarde de euro, să știți că va avea un impact semnificativ în dezvoltarea județului. Sunt mulți care vin cu propuneri de afaceri în județ, firme puternice. Planul o să ducă la o bună dezvoltare a județului. Eu personal voi merge în județe pentru cei care vor să investească la Gorj.

Vizualizări: 3,993

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: