În dialog cu stareţa de la Mănăstirea Cămărăşeasca

Dialog de suflet, după ceas de Sărbătoare, cu Stareţa CRISTOFORA DRĂGHICI, de la Mănăstirea “Sf. Ioan Botezătorul” Cămărăşeasca, din Tg. Cărbuneşti!

“De toate cele trebuitoare, noi ştim că are grijă Bunul Dumnezeu”!

-Rep. Maică Stareţă Cristofora Drăghici, aţi organizat foarte bine Sărbătoarea “Tăierii Capului Sf.Ioan Botezătorul” şi cred că sunteţi mulţumită sufleteşte, chiar dacă evenimentul în sine marchează ceva trist şi greu de acceptat în condiţii normale!

-Da, Sf.Ioan Botezătorul a fost prăznuit la 29 august cum se cuvine, poate nu ca la naşterea lui, de la 7 ianuarie, când îl cinstim după Botezul Domnului, ci, îi cinstim Tăierea Capului sau mai precis, prăznuim mutarea sa la cele veşnice. Acest moment greu pentru ucenicii săi şi pentru cei care l-au cunoscut pe Ioan Botezătorul, în primul rând pentru Mântuitorul Iisus Hristos, care a fost botezat de Sf. Ioan Botezătorul, poate fi socotit ca un moment greu, întrucât Ioan Botezătorul a fost răpus de sabia lui Irod în temniţa imperială, pentru că îl mustra pentru păcatele sale.

-Rep. Sigur, putem vorbi de un moment care întristează şi descumpăneşte sufletul!

-Acest moment, ales de diavolul, bineînţeles, nu este deloc justificat şi nici lăudabil, deoarece Irod, în timpul unei petreceri cu demnitarii şi cu supuşii săi, în urma unui dans păcătos al Salomeii, fiica Irodiadei, femeia fratelui său, într-un moment de pierdere sufletească şi raţională, îl omoară pe Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

-Rep. În icoanele noastre, Sf. Ioan Botezătorul, împreună cu Maica Domnului, stă la loc de cinste, alături de Mântuitorul Iisus!  

-Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare bărbat născut din femeie, cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos. Deci, este proorocul proorocilor, dreptul drepţilor, este omul care strigă în pustie, “pregătiţi Calea Domnului”, este acela care a văzut Duhul Sfânt că se pogoară peste Domnul Iisus Hristos în apele Iordanului, este acela care i-a învăţat pe toţi: “pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor”, este acela care i-a sfătuit pe soldaţi, pe magistraţi, pe toţi cei care veneau să se boteze în apa Iordanului, este acela care de mic copil a stat în pustie şi s-a hrănit cu miere de flori sălbatice şi cu lăcuste.

-Rep. Chiar şi pentru desfrânata şi dezmierdata Salomeea, viaţa Sf. Ioan Botezătorul valorează mai mult decât împărăţia lui Irod!

-Este acela care a fost prezis de proorocii Vechiului Testament şi tot el încheie şirul de prooroci până la venirea Mântuitorului Iisus Hristos, cu adevărat, el este mult mai de preţ chiar decât împărăţia lui Irod şi decât toate bunurile lui, pentru că s-a arătat vrednic să dezlege cureaua încălţămintei Mântuitorului Iisus Hristos şi să se considere că este pământ şi cenuşă.

-Rep. El poate fi socotit înălţătorul şi împlinitorul celor spuse în Vechiul Testament?

-Totuşi, în raport cu legea veche şi cu cele descoperite de Dumnezeu, Sf. Ioan Botezătorul este împlinitorul, cel care împlineşte! Aşa cum îi spune Mântuitorul, lasă toate acestea ca să se împlinească proorocia, şi în felul acesta, Sf. Ioan Botezătorul Îl botează pe Iisus Hrisos şi cu adevărat el s-a arătat cel care a demonstrat lumii că Acesta este Mielul Lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii!

-Rep. Curăţia sufletului său îl împiedică pe Sf. Ioan Botezătorul să accepte adulterul şi desfrânarea de la curtea lui Irod, însă acest lucru îl plăteşte scump, dar mai presus de toate, el cunoaşte descendenţa divină a Mântuitorului!

-Deci, Sf. Ioan Botezătorul cunoaşte Dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos! El a auzit glasul Tatălui Care a spus: “Acesta este Fiul Meu, pentru Care am binevoit, pe Acesta să-L ascultaţi”. Aşa cum spuneam, El a văzut Duhul Sfânt că se pogoară peste Iisus Hristos în apele Iordanului şi mai evidenţiem că este cel care nu a tăcut niciodată în faţa fărădelegilor şi a păcatelor, ci, le-a mustrat cu tărie.

-Rep. Am putea spune că este cel care a spus cu mult curaj că adevărul este cel care va învinge întotdeauna!

-Ba, mai mult, a spus tuturor că securea stă la rădăcina pomului şi orice pom care n-aduce roadă, va fi tăiat şi aruncat în foc. A mai spus, Sf. Ioan Botezătorul, că în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos este lopata care vântură grâul. Pe cel bun îl pune în hambar, iar pleava şi neghina le va arde pe foc! 

-Rep. Am văzut că toată mănăstirea a îmbrăcat strai de sărbătoare şi aţi avut multe flori pe care le-aţi dăruit oaspeţilor, nu-i aşa?             

-Da, am reuşit să împodobim icoanele cu multe flori, au fost, de asemenea multe flori şi în altarul de vară unde ÎPS Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie! Prin strădanie şi cu osteneală am reuşit să fim la înălţimea aşteptărilor, chiar dacă resursele noastre financiare sunt destul de modeste. Noi dăm slavă Lui Dumnezeu şi Îi mulţumim pentru darurile Sale!

-Rep. Vă păstraţi acelaşi tonus optimist în legătură cu organizarea şi desfăşurarea slujbelor Sfintei Liturghii în fiecare duminică şi în toate sărbătorile înscrise şi marcate cu sfânta cruce în filele calendarului?

-Nădăjduim că Bunul Dumnezeu ne va ajuta, deoarece Sfânta Liturghie, pentru noi este cea mai importantă, iar în ultimă instanţă, noi ne străduim să-i mulţumim şi pe oameni, să le fim de folos şi să le adresăm la rândul nostru mulţumiri celor care ne ajută şi sunt alături de noi, iar de toate cele trebuitoare, noi ştim că are grijă Bunul Dumnezeu!

A consemnat Ogăşel VOINEAG

Vizualizări: 566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: