În şantier, de un deceniu! Lucrări prelungite în Defileul Jiului

Va fi şantier în Defileul Jiului, pe anumite porţiuni, cel puţin un an. Se vor consolida două poduri peste râul Jiu şi va fi realizată o parcare în apropiere de Mănăstirea Lainici. Licitaţia pentru aceste ultime lucrări va fi demarată în acest an.

În zona Mănăstirii Lainici, în Defileul Jiului, mai este nevoie de lucrări ample. Este vorba despre un pod care trebuie reabilitat şi o parcare. Acestea ar putea fi gata într-un an, dă asigurări  Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Târgu Jiu: „Au fost probleme cu exproprierile. Când s-a dat hotărârea de Guvern, pe porţiunea aceea apărea o anumită persoană ca proprietar, dar nu mai era de 15 ani. Aşa s-a primit din evidenţele de la Bucureşti. După aceea, a apărut pe o porţiune Mănăstirea Lainici, pe altă porţiune trei obşti. A fost destul de greu să descifrăm lucrurile”.

Lucrări noi

Ion Tudor a mai explicat că a durat un an numai să obţină toate avizele necesare pentru aceste lucrări. „Acolo s-a luat măsura să se crească nivelul de siguranţă a traficului. Parcările sunt vizavi, oamenii coboară din autobuze, maşini, la mănăstire. Risc major de accident acolo. Fiind pe finanţare europeană, nu ai voie să faci nicio modificare, s-a decis scoaterea din contract porţiunea de la Jiu, cu podul şi parcarea de la Lainici. A fost nevoie să obţinem o serie de avize într-un an de zile. S-ar fi întârziat foarte mult încheierea lucrărilor din Defileu dacă nu se lua această măsură. Sperăm să fie licitaţia, în acest an să fie totul pregătit. Este o lucrare de un an de zile, după părerea mea. Este podul de 30 de tone acolo”, a mai transmis şeful SDN Târgu Jiu, la Gorj TV.

Nici restul lucrărilor din Defileul Jiului nu au fost finalizate. Constructorul lucrează, în prezent, la podul de la ieşire din oraşul Bumbeşti-Jiu. „Mai este podul de la intrare în Defileu care are nevoie de lucrări. Un teren foarte slab ca rezistenţă, era mai mult pământ. A fost nevoie să se modifice structura de rezistenţă a podului. Durează două, trei săptămâni până se toarnă asfaltul. Până acum, s-a turnat betonul”, a anunţat Tudor.

De aproape 11 ani se chinuiesc autorităţile să reabiliteze Defileul Jiului. După ce au fost abandonate în mai multe etape, lucrările au fost reluate serios în urmă cu doi ani. Constructorul vine cu promisiunea că porţiunea de drum cuprinsă între Bumbeşti-Jiu şi Petroşani va putea fi recepţionată în acest an. Pentru anul viitor, va rămâne de realizat parcarea de la Lainici şi un pod. Lucrările au fost prinse în alt contract.

Vizualizări: 1,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: