Încă două cariere miniere blocate: Tismana şi Roşia

Nu doar carierele miniere de la Jilţ sunt blocate de lipsa exproprierilor, ci şi cele de la Tismana şi Roşia, a declarat ieri directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Conducerea companiei face demersuri pe lângă guvern pentru a aproba hotărâri pentru fiecare unitate în parte, din care să rezulte că exproprierile sunt de utilitate publică. Atunci, expropriatul va primi în cont, de la Ministerul de Finanţe, banii pe terenul cedat, la preţul pieţei. Dacă omul nu ridică banii din cont însemnă că nu este de acord cu suma. Fie renegociază, fie merge în instanţă, dar compania se poate folosi de teren. Altfel, există riscul blocajului, ceea ce ar însemna mii de mineri trimişi acasă. Carierele mai au front de lucru doar pentru câteva luni.

Laurenţiu Ciurel a declarat că ieri s-a reuşit semnarea unui contract de despăgubire cu o persoană din zona Jilţ, ceea a dus la deblocarea unei cantităţi de masă minieră de peste 600 de mii de tone. „Ne mai dă o gură de aer pentru o lună şi jumătate, două“, a spus Ciurel. Una peste alta, problema de la Jilţ se va debloca „poate în decembrie“, iar salariaţii mai au de lucru doar două luni.   „Poate decembrie va fi momentul când se va debloca. După o lună şi jumătate, la ora asta pentru Jilţ nu avem soluţii. Dacă avem hotărârea de guvern până ajungem la cărbune durează câteva săptămâni“. El a mai spus că şeful juriştilor din Divizia Minieră şi directorul de investiţii au fost ieri la Bucureşti pentru a încerca transferul de bani de la companie la Ministerul de Finanţe, deoarece ministerul trebuie să plătească despăgubirea, dar nu are bani prevăzuţi. „Există pe site prototipul de hotărâre de guvern de expropriere pe 255 pentru Jilţ Sud. Jilţul Nord a fost semnat, e la Finanţe, apare şi el. Roşia la fel. Şi dacă problema finanţării exproprierilor se va rezolva, deşi este foarte complicat, atunci se vor debloca culoarele. Avem şeful juriştilor de la SNLO împreună cu directorul de investiţii la domnul secretar de stat Gherghina pentru găsirea unei soluţii de deblocare a acestor bani. În momentul când deblocarea va fi făcută, aţi văzut 6000 de euro hectarul, adică 260 de milioane faţă de 2 sau 10 miliarde, cât se cerea, atunci probabil lucrurile vor intra într-o turnură normală“, a declarat Ciurel.

Trei luni pentru carierele Roşia şi Tismana

În plus, mai este şi ameninţarea că în aceeaşi situaţie vor fi şi alte câteva mii de persoane de la Roşia şi Tismana. „Situaţia de la Jilţ este cea mai gravă, dar în acelaşi registru de gravitate pot ajunge foarte repede două dintre cele mai bune cariere, Tismana şi Roşia. Sunt la fel de afectate de exproprieri. Sume care nu pot fi acceptate mai sunt cerute şi în alte cariere“. Laurenţiu Ciurel a spus că la aceste cariere mai este front de lucru pentru trei luni. „La Roşia şi la Tismana situaţia va ajunge la fel în maxim 3 luni de zile dacă nu deblocăm. Se declară de utilitate publică, li se pun în cont nişte sume, dacă nu sunt de acord şi nu ia banii din conturi, ne judecăm. Instanţa decide dacă suma e corectă, dacă nu dăm mai mult, dar avem acces la teren“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Spre deosebire de zona Jilţ, unde va fi expropriere cu vatră de sat, la Roşia şi Tismana este vorba despre aproximativ 35 de gospodării.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: