Încă o amendă pentru groapa de gunoi. "Operatorul umblă cu cioara vopsită"

Problema mirosului de la groapa de gunoi a municipiului Târgu Jiu nu a fost rezolvată, deși operatorul care gestionează acest depozit a avut termen până pe data de 15 noiembrie 2020. Și cum termenul a fost depășit, prefectul de Gorj a mers în control pentru a vedea dacă au fost respectați pașii pe care operatorul s-a angajat că îi va respecta.

Și Garda de Mediu Gorj a făcut verificări și a comunicat ce a constata: "La expirarea termenelor din programul de măsuri asumat de operatorul depozitului Tg. Jiu pentru conformare la miros, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au constatat ca, deși s-au dus la îndeplinire în proporție de peste 95% măsurile stabilite, disconfortul olfactiv nu a fost diminuat considerabil, aspect sesizat în zona de impact a cartierului Slobozia - Tg. Jiu. Mai mult, în această perioadă, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au identificat lucrări executate de operator fără respectarea avizelor emise pe celula de depozit închisă. Față de aceste aspecte, în limita competentelor legale, a fost aplicată o noua sancțiune contravențională în valoare de 100.000 lei. A fost stabilit un nou program de măsuri pentru corectarea neconformităților identificate".

Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, spune că operatorul a încercat să păcălească autoritățile, iar planul de măsuri nu a fost respectat. ”În privința gropii de gunoi de la Târgu Jiu, a fost depășit acel termen impus. Mai mult, operatorul care gestionează acel depozit umblă cu cioara vopsită. Luni am făcut controale inopinate și ne-am așteptat ca lucrurile să se îndrepte. Problema în sine nu a fost rezolvată. Înțeleg de la comisarii Gărzii de Mediu că au încercat să ducă levigatul din celula 2 în celula 1, care este închisă în acest moment. Mai mult, luni-seara, când am fost prezent la acest depozit ecologic, s-a temporizat intrarea mea acolo și mi-am dat seama că acea instalație de neutralizare a hidrogenului sulfurat nu era pornită, iar una din stațiile de epurare nu funcționa. Practic, acest operator a încercat să ne păcălească, să ne inducă în eroare că și-a luat măsurile pentru a îmbunătăți situația de acolo. Nu s-a întâmplat asta, iar Garda de Mediu o să ia măsurile care se impun. Va fi un nou plan de conformare și, probabil, noi contravenții. Operatorul umblă cu cioara vopsită”, a spus Pistol.

Cetățenii din zonă spun și ei că problema nu a fost rezolvată în totalitate, iar mirosul încă se simte: ”Au venit control de la Garda de Mediu București. Se așteaptă un raport. Zilele trecute a mirosit. Unele îmbunătățiri se simt, dar doar pentru perioade foarte scurte. Sunt momente în care miroase foarte tare”, a spus un localnic.

Vizualizări: 991

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: