„Lotul Ponta” învinge DNA. Patru achitări şi o condamnare!

Amânările repetate ale judecătorilor de la instanţa supremă de a pronunţa un verdict în dosarul „Turceni – Rovinari” au luat joi sfârşit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind soluţii de achitare pentru aproape toţi inculpaţii trimişi în judecată de DNA în acest caz. Doar fostul şef al CE Turceni, Dumitru Cristea a avut „ghinionul” de a primi o condamnare cu executare şi obligaţia de a achita daune uriaşe către producătorul de energie. „O să ţin minte această lecţie”, a spus Ponta, imediat după aflarea verdictului.

Cristea a fost găsit vinovat de încheierea unor acte adiţionale în contractul de asistenţă juridică pe care l-a derulat cu casa de avocatură a lui Dan Şova în urmă cu un deceniu. Judecătorii au considerat că acele documente au prejudiciat CE Turceni cu câteva milioane de lei, bani pe care acum fostul director trebuie să îi scoată din buzunar şi să îi dea către unitate. Unele dintre actele respective încheiate cu Şova au făcut posibil ca avocaţi ai fostului senator să „muncească” şi câte 25 de ore pe zi în timp ce munca lor era făcută, uneori, tot de juriştii unităţii de stat. Aşa s-a ajuns la sentinţa de acum, condamnarea lui Cristea ţinând cont şi de faptul că acesta mai are o sentinţă definitivă primită în dosarul „Buldotanc II” în care a primit tot 4 ani, dar cu suspendare.

„Contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză şi pedeapsa de 4 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 274/01.10.2013 a Tribunalului Gorj (…) urmând ca inculpatul Cristea Dumitru să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare. (…) Deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului durata reţinerii din 18.11.2008 şi a arestării preventive din 26.11.2008 până la 04.12.2008 inclusiv. (…) Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. şi îl obligă pe inculpatul Cristea Dumitru la plata către aceasta a sumei de 2.384.418 lei reprezentând despăgubiri civile materiale.(…) Lasă nesoluţionată acţiunea civilă cu privire la celelalte pretenţii formulate de partea civilă Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (faptele privind încheierea: contractului de asistenţă juridică nr. 504/23.07.2007 dintre S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. şi S.C.A. „Şova şi Asociaţii” şi a actului adiţional nr. 2/29.12.2007; a tranzacţiei dintre S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. şi S.C. Electrica S.A.”, se arată în decizia instanţei.

Achitări pe linie

Restul inculpaţilor din dosar, Victor Ponta, Dan Şova, Laurenţiu Ciurel şi Octavian Graur, pot răsufla uşuraţi. După şase amânări ale verdictului, judecătorii nu i-au găsit pe aceştia vinovaţi de acuzaţiile ce le erau aduse de DNA. Decizia instanţei nu este definitivă şi nici nu a soluţionat pe deplin latura civilă a dosarului. Judecătorii au menţinut însă în continuare sechestrul asigurător pe proprietăţile inculpaţilor în vederea unei eventuale recuperări a prejudiciului, dacă prin decizia finală se va constata totuşi că aceştia sunt vinovaţi. În joc e vorba de milioane de lei, iar proprietăţile pe care e pus sechestru sunt şi ele pe măsura prejudiciului despre care vorbesc anchetatorii.

„Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ciurel Laurenţiu-Dan, (…) până la concurenţa sumei de 2.737.054,21 lei. (…) Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Cristea Dumitru, (…) până la concurenţa sumei de 16.939.342,99 lei. (…) Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Graure Laurenţiu-Octavian (…) până la concurenţa sumei de 12.931.936,62 lei. (…) Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Şova Dan-Coman, (…) până la concurenţa sumei de 3.582.734,53 lei. (…) Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ponta Victor-Viorel (…) până la concurenţa sumei de 51.321,80 lei. (…) Obligă pe inculpatul Cristea Dumitru la plata sumei de 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 5.000 lei în faza de urmărire penală. (…) Cheltuieli judiciare avansate de stat cu privire la inculpaţii Ciurel Laurenţiu-Dan, Graure Laurenţiu-Octavian, Şova Dan-Coman şi Ponta Victor-Viorel rămân în sarcina acestuia”, se arată în decizia instanţei supreme, decizie care nu este definitivă.

Ponta: Trei ani de umilinţe

Deputatul de Gorj Victor Ponta a avut o ieşire virulentă după aflarea sentinţei. „Mă bucur că în România se poate face dreptate. Îmi pare rău de faptul că asemenea abuzuri şi înscenări s-au petrecut şi se petrec încă în ţara noastră. Şi mă bucur că există judecători care rezistă la toate presiunile ţi îşi fac datoria de a aplica legea! (...) Îmi cer iertare mamei mele, Dacianei şi celorlalţi din familia mea care au avut cel mai mult de suferit din cauza activităţii mele politice. Dincolo de cei trei ani de umilinţe, de pierderea funcţiei de Preşedinte al PSD şi cea de Prim Ministru - aş vrea să se gândească toata lumea dacă este normal să trăim într-o ţară în care Kovesi, uncheşelii şi portocalii săi comit abuzuri, falsifică probe şi încalcă legea şi te fac «penal» pentru interesele lor meschine. Şi dacă este normal să nu răspundă niciodată pentru aceste infracţiuni. Am învăţat foarte mult din această perioadă dureroasă - o să ţin minte această lecţie în toată activitatea mea viitoare”, a postat Ponta pe o reţea de socializare.

REACŢIE

Octavian Graure, fost director economic la CE Turceni: „Era normal să ceară procurorul 15 ani de închisoare, pentru că nu am încălcat trei legi? Mie asta mi s-a imputat, că nu am calculat penalităţi care fuseseră anulate prin legile de privatizare a filialelor Electrica din Oltenia, Banat şi Dobrogea. Mi s-a reproşat mie că nu am calculat în 2007 penalităţi anulate prin trei legi în anii anteriori. O ruşine mai mare nu am văzut”.

Vizualizări: 1,631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: