Încă un premiu și mă duc să mai mănânc niște rahat

Am vorbit ieri puțin despre manipulare. Să manipulezi nu e ușor, chiar și atunci când ai la îndemână un popor prostit ca al nostru (care are cea mai mare încredere în instituția bisericii, asta ca să vă dați seama de gradul de confuzie în care se zbat bieții români). Ca să manipulezi eficient, trebuie să lucrezi nu doar la prelucrarea minuțioasă și abilă a mesajelor pe care vrei să le inoculezi, ci și la propria imagine. Un manipulator desăvârșit este acela cu o imagine personală perfectă. Așadar, ce ne-ar putea ajuta pe noi, televiziune de partid al cărei unic scop (pe lângă acela comercial, indiscutabil) este să-și țină patronul afară din pârnaie, ca să putem să mai aburim niște știrbi? Știm! Niște premii de presă!

De ani buni, Antena 3 câștigă în prostie premii ”internaționale” de care n-a auzit nimeni. Și e, desigur, ”singur televiziune afiliată CNN”. Asta cu afilierea CNN e prima țeapă. De fapt, este afiliată unei divizii a CNN care se ocupă de știrile locale, un fel de birou de provincie al CNN-ului, numit CNN International. Iar afilierea se referă la faptul că CNN International (niciodată CNN-ul ăla mare) poate să preia orice material de pe Antena 3 fără să mai pună sigla acesteia pe ecran. La schimb, acordă niște tarife preferențiale pentru cei de la Antene, în caz că aceștia vor să cumpere o știre de la ei, plus că le dau dreptul să le folosească numele, chestie pe care anteniștii chiar o fac, din plin (via Zoso). Cât despre așa-zisele premii, mai bine nu întrebați. Sunt niște premii pe care, pe scurt, nu le ia numai cine nu vrea. Anul trecut s-au acordat vreo 700 de bucăți. Asta așa, pentru cine avea impresia că așa-zisele premii ”internaționale” (deși internaționale sunt, nimic de zis, dar internațional ar fi și-un premiu acordat de asociația cultivatorilor de castraveți din Bulgaria) or fi vreun Pulitzer.

Antena 3 ignoră faptul că, mai devreme sau mai târziu, se petrece întocmai ca-n cărțile și filmele bune: binele învinge și adevărul prevalează. Iar adevărul este că Antena 3 este un jeg, o hazna mascată în instituție de presă și responsabilă pentru multe nenorociri ale neamului ăsta sleit. Iar mizeria asta n-o vor spăla nici toate premiile din lume.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: