Încă un vâlcean băgat la răcoare în țeapa de 800.000 de euro dată de la Târgu Jiu

Un tânăr din Vâlcea şi-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în arestul Poliţiei Gorj, după ce a fost săltat de mascaţi în dosarul cu un prejudiciu de peste 800.000 de euro. Alţi patru indivizi sunt după gratii, un al cincilea fiind anchetat în stare de libertate după ce firma de leasing de la care aceştia au cumpărat diferite utilaje s-a plâns că utilajele au fost vândute cu acte false, iar ratele nu au mai fost achitate de nimeni.

Lucian Ionuţ Alexandru are 32 de ani şi este considerat „creierul” întregii afaceri. El are o firmă, Social Protect SRL Râmnicu Vâlcea, parte a unui grup mai mare în care acesta este implicat, anchetatorii susţinând că societatea respectivă a fost folosită anul trecut în comiterea fraudelor financiare. Acte contabile de la societatea amintită au fost falsificate şi folosite în păcălirea firmei de leasing din Bucureşti, în dosar mai fiind anchetaţi alţi doi vâlceni, reţinuţi şi ei la începutul acestei luni.

Cei doi au două firme la Târgu Jiu, ale căror acte contabile au fost, de asemenea falsificate, au reuşit să obţină contracte de leasing pentru diferite utilaje, după care acestea au fost vândute la preţuri mai mici, banii fiind cheltuiţi în totalitate. Unul dintre ei, Marian Ionel Barbu, are o firmă, Olimp P SRL, pe numele căreia au existat iniţial 4 dosare la Garda Financiară Gorj, toate patru fiind acum conexate la cel cu înşelăciunea dată firmei de leasing. Sesizarea ajunsă pe masa procurorilor vizează faptul că firma Olimp P SRL a făcut achiziţii intracomunitare de bunuri, administratorul acesteia ascunzând baza impozabilă pentru calcularea corectă a TVA şi a impozitelor aferente la buget. Anchetatorii estimează în acest caz o evaziune fiscală de circa 1,2 milioane lei, Barbu şi Dumitru Daniel Mutu, celălalt vâlcean, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

 În afacere este implicat şi un bărbat din Gorj, contabil, cel care i-a ajutat pe vâlceni în falsificarea actelor contabile. Emilian Toropu se află acum în executarea unei alte pedepse primite anul trecut pentru fapte similare, el devenind acum recidivist. „Partenerul” său de afaceri, Lucian Ionuţ Alexandru, este acuzat de complicitate la înşelăciune, ieri fiind prezentat unei instanţe din cadrul Tribunalului Gorj pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă. Magistraţii au decis ca vâlceanul să stea după gratii timp de 25 de zile, el având posibilitatea să atace cu recurs sentinţa la Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: